10 september wordt door de internationale boerenbeweging La Via Campesina en haar bondgenoten wereldwijd erkend als de Internationale Dag van Actie tegen de Wereldhandelsorganisatie en de Vrijhandelsovereenkomsten. Enkele passages uit hun oproep:
‘Het was op deze dag in 2003, buiten de locatie van de ministeriële bijeenkomst van de WTO in Cancun, Mexico, dat Lee Kyung Hae, een Koreaanse boer, zijn leven opofferde om te protesteren tegen de verwoestende gevolgen van het openstellen van de nationale grenzen voor vrije handel. Ten tijde van zijn martelaarschap droeg Lee een bord om zijn nek met de tekst ‘WTO Kills Farmers’.’ (…)
Alternatieve multilaterale handelsregels
‘La Via Campesina roept al onze bondgenoten van de sociale beweging overal ter wereld op om zich te organiseren en te pleiten voor een nieuw economisch raamwerk voor de wereld. We hebben een alternatief nodig voor the Agreement on Agriculture binnen de WTO. De vrijemarktlogica die de internationale handel heeft gestuurd en kapitaaluitbreiding over de grenzen heen heeft gestimuleerd, moet worden gestopt en vervangen door een nieuw raamwerk dat solidariteit, internationalisme, feminisme, gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en de bescherming van lokale economieën en voedselsoevereiniteit respecteert.
Sinds 2022 is La Via Campesina betrokken bij overleg om een alternatief internationaal raamwerk voor de mondiale handel in landbouw op te bouwen dat voedselsoevereiniteit bevordert, aansluit bij de VN-Verklaring over de rechten van boeren en andere mensen die in plattelandsgebieden werken (UNDROP), en dat grensoverschrijdende samenwerking bevordert in plaats van concurrentie. Dit jaar zullen we dit overlegproces uitbreiden naar onze bondgenoten, vrienden in de academische wereld, regeringen en diplomaten.
We dringen er bij al onze leden en bondgenoten op aan om de maand september te gebruiken om de aanhoudende crisis in hun gemeenschappen onder de aandacht te brengen en overheidsbeleid te eisen dat meer transparantie brengt in de nationale en internationale handel, de voedselsoevereiniteit van onze volkeren garandeert en eerlijke prijzen voor onze producten garandeert.’
Platform Aarde Boer Consument is betrokken bij genoemde overlegproces om te komen tot alternatieve multilaterale handelsregels binnen de landbouw.