11 jaar later: hoe is het Songhai in Benin vergaan….? Goed! Nu bedrijven in 17 landen

Het was een kort bericht op onze site in 2010. Over een moestuin in het Afrikaanse land Benin, opgericht door een priester, met ook energie opwekking, visteelt, opleiding van jongeren…. Nog vaak gedacht: hoe zou het daar nu gaan? Bestaat het nog? En warempel: de oprichter, Father Nzamujo, was onlangs bij de Boerengroep in Wageningen en het gaat goed! Inmiddels zijn er verschillende projecten in 17 landen. Hieronder  een filmpje van een bedrijf van 100 ha. in Oeganda, (7 min.) gefilmd door ‘NBS Agribusiness’. Ze begonnen met een verarmde bodem, maar nu is het een welvarend bedrijf met eigen winkels in de buurt en beginnen ze ook producten zoals cassave te verwerken.  En er zijn meer filmpjes, met titels als ‘zero waste farming’, en ‘integrated farming’. De velden in stroken-teelt zien er professioneel uit, en er is vaak ook visteelt, irrigatie, energie-opwekking, compostverwerking….

Father Godfrey Nzamujo is een Nigeriaanse priester van de orde der Dominicanen,. Hij is ooit in de V.S. afgestudeerd in electronica, microbiologie, en ontwikkelingsstudies. Hij werd daar professor, maar op een nacht kreeg hij een droom. De droom was in de vorm van een parabel, een erg Afrikaanse parabel. In het kort ging de droom over een man die uitgezonden werd om zijn afgelegen dorp in nood te helpen, maar nooit naar zijn thuisdorp terugkeerde omwille van de vele verleidingen die hij tegenkwam. Hij vergat als het ware de noden van zijn thuisdorp. en vestigde zich in een nieuw dorp. Toen hij wakker werd uit deze droom vroeg Godfrey Nzamujo zich af wat hij eigenlijk deed in Californië. Hij was daar naartoe gestuurd door zijn mensen en zijn kerk, zodat hij op kon klimmen in de maatschappij. Maar in plaats daarvan werd hij gevangen in het zelfzuchtig studeren en behalen van het ene diploma na het andere, en in het Californische leven.

Daarom besloot hij in 1985 om terug te keren naar Afrika en in de landbouw te gaan werken. Maar hij kon nergens land krijgen, ook niet in zijn geboorteland Nigeria. Uiteindelijk kreeg hij wel een hectare van de regering van Benin. Daar stichtte hij het “Songhaï Centre”, genoemd naar Songhai,  een van de grote pre-koloniale onafhankelijke Afrikaanse rijken.

Godfrey Nzamujo’s principe was: “De enige manier om armoede te bestrijden is om de arme mens in een actieve schepper om te vormen.” 

Zijn manier om dit te doen was door een levende en educatieve omgeving te creëren waar gewone Afrikanen konden komen om technieken te leren die hen helpen om er zelf beter van te worden. Hier kon Godfrey Nzamujo al zijn theoretische kennis over mechanieken, elektriciteit, boeren, economie, handel en veeteelt toepassen in iets praktisch. Zo ontstond Songhai in 1985. en nu is er de Songhai Association met projecten in 17 landen. (Benin, Burkina Faso, Chad, China, Democratic Republic of the Congo, Equatorial Guinea, Gambia, Ghana, Guinea, Liberia, Malawi, Nigeria, Republic of the Congo, Senegal, Sierra Leone, Thailand, Togo, Viet Nam)

In 2002 publiceerde hij een boek “Songhaï:  When Africa Lifts up its Head”[2]

 Wat een positieve ontwikkeling!

Op bezoek bij de Boerengroep

Dr Nzamujo was uitgenodigd door het Klooster van de Dominicanen in Zwolle, waar hij een week verbleef om ervaringen uit te wisselen over agroecologie en de (groene) religieuze beweging. Hij werd in Wageningen ontvangen door de Forest and Natrure Conservancy Policy Group en de Boerengroep en de Wetenschapswinkel.  Na de lunch sprak hij over ‘radical relationality’: de nauwe band tussen mensen, hun gemeenschappen en de aarde. Deze syntropie (nauwe samenwerking waar allen van groeien) is het fundamentele principe van de Songhai centers. 

De conventionale landbouw blijkt niet te werken, zoals we aan de natuur zien: te weinig gebruik van zonne-energie, 85% van de fosfor lekt weg, etc. Er is een nieuwe samenwerking nodig,  bijvoorbeeld tussen boeren en onderzoekers (maar dan wel ‘blote voeten onderzoekers’). Na een rondwandeling over de campus en langs enkele projecten was er ’s middags nog een lezing van Dr Namujo over Zero Waste Farming en de samenwerking tussenn alle Songhai projecten. Meino Smit (wij schreven al over hem n januari 2020) sprak daarna over het weinig effectieve en veel te grote energiegebruik van de huidige westerse landbouw.

Hier eerst het filmpje van een bedrijf van 100 ha. in Oeganda, (7 min.) gefilmd door ‘NBS Agribusiness’.

Over de vele technische innovaties in de Songhai projecten (39 min.) :