18 sept ‘Proef de Streek’, Amsterdam

Op zaterdag 18 september organiseert SOOZ (wijkcentrum) op het Stadionplein in Amsterdam voor de  6e ekeer deze markt die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Volgens velen is “Proef de Streek” langzamerhand de leukste streekmarkt van Nederland geworden. De markt zal dit jaar om officieel worden geopend door stadsdeelwethouder Zuid Joep Blaas. Doel van deze markt is om stad (de consumenten) en platteland (de producenten) met elkaar in contact te brengen.

Op de markt zullen op de eerste plaats tientallen uit de regio Amsterdam afkomstige boeren staan, die allen op milieu-, natuur-, diervriendelijke wijze voedsel produceren, veelal biologisch. Bezoekers kunnen hun verse producten proeven en kopen. Het aanbod is ruim en varieert van kaas, brood, groente, fruit, vlees, jam tot bloemen, keramiek, streekwijn, bier en ijs. Ook wordt het verhaal achter deze streekproducten verteld en is er informatie over excursies naar boerderijen en andere recreatieve activiteiten bij de boer.

Daarnaast zijn er talloze natuur- en milieuorganisaties aanwezig, die het publiek informeren over de natuur- en recreatieve waarde van het ons omringende platteland en aanverwante zaken.

Verder hebben we een speciaal educatief programma dat erop is gericht kinderen meer bewust te maken van de waarde van natuur en het belang van gezond voedsel. Zo kunnen zij onder andere echte boerderijdieren aaien, zelf graan malen, eigen deeg maken en natuurkundeproefjes doen. Natuurlijk kunnen kinderen ook gewoon lekker plezier beleven op een springkussen of zich laten schminken etc.

Deze feestelijke dag wordt verder aangekleed met levende muziek van De Stoet, De Blokkerder Dansgroep en is er een overdekt terras.

Uniek aan “Proef de Streek” is dat SOOZ de markt organiseert met de onmisbare hulp van tientallen buurtbewoners die allen op vrijwillige basis meewerken. Het isd hiermee ook echt een markt van, voor en door de buurt.

Mocht u meer informatie nodig hebben, dan kunt u een kijkje nemen op de website van ons wijkcentrum: www.soozamsterdam.nl > streekmarkt. Hier vindt u veel informatie over eerder door ons georganiseerde streekmarkten, alsmede foto’s.