2e Voedsel Anders Conferentie: 12/13 februari a.s

Lang verwacht: de tweede Voedsel Anders conferentie:

Op naar een duurzaam en eerlijk voedsel- en landbouwsysteem.

Boek voor 8 januari en je krijgt korting.

Datum: Vrijdag 12 februari 2016 (13.00-22.00)

en zaterdag 13 februari 2016 (10.00-18.00)

Locatie: Wageningen Universiteit, Orion, gebouw 103

Adres: Bronland 1, 6708 WH Wageningen

Vele mensen bouwen in Nederland en België aan veranderingen op het gebied van voedsel, landbouw en visserij. Die veranderingen zijn hard nodig, want het huidige model put de aarde uit en veroorzaakt een flink deel van de uitstoot van broeikasgassen. Boeren zitten in een wereldwijde concurrentiestrijd en veel land wordt gebruikt voor productie van veevoer en brandstof in plaats van lokaal voedsel.

Zowel lokale, nationale als internationale initiatieven laten zien dat een ander systeem goed mogelijk is. We kunnen de wereld op duurzame wijze voorzien van goed en gezond voedsel, met eerlijke prijzen voor boer, visser en burger en met respect voor milieu en biodiversiteit. Gezonde bodems dragen bovendien bij aan de oplossing van het klimaatprobleem.

De eerste Voedsel Anders conferentie aan de Universiteit Wageningen in 2014 was met 800 deelnemers een groot succes. In deze tweede editie denken en werken boeren, vissers, burgers, wetenschappers en maatschappelijke organisaties samen verder aan eigentijdse, duurzame en eerlijke voedselproductie en –consumptie, met nieuwe relaties tussen boer en consument. Zo leveren we creatieve en dynamische alternatieven voor de grootschalige en geïndustrialiseerde voedselproductie gedicteerd door multinationale ondernemingen. Wilt u leren, ervaren, meedenken, discussiëren over nieuwe en bereikbare vormen van voedsel, landbouw en visserij? Wilt u helpen bruggen te slaan en meewerken aan een duurzamer en eerlijker systeem? Wilt u kennismaken met duurzame (jonge) boeren en vissers en geïnspireerd raken door innovatieve voorbeelden uit binnen- en buitenland? Mis deze conferentie dan niet!

Voor wie? Boeren, burgers, wetenschappers, imkers, vissers, studenten, kunstenaars, professionals uit food en agro, beleidsmakers, journalisten en andere actieve burgers.

PROGRAMMA

Het definitieve programma is nog niet bekend. Wel beloven we weer goede sprekers uit binnen- en buitenland, waaronder Irene Cardoso (voorzitter van de Braziliaanse academische Associatie voor Agroecologie en professor Bodemkunde in Vicosa), Jyoti Fernandez (boerin en Engels lid van La Via Campesina Europa), Sieta van Keimpema (Dutch Dairymen Board), Jonathan Karpathios (Grieks-Nederlandse chefkok, voedselblogger en tuinder) en Jan Douwe van der Ploeg (Hoogleraar Rurale Sociologie, Universiteit Wageningen).

Binnen de vier workshoprondes vinden workshops en discussies plaats binnen de thema’s agro-ecologie, korte ketens en stadslandbouw, rechtvaardig handelsbeleid en landrechten.

Nieuw: Op zaterdag 13 februari vindt ook de jaarlijkse, vrij toegankelijke, zadenbeurs ‘Reclaim the Seeds’ plaats in het naastgelegen Forum gebouw. Daarnaast bieden we dit jaar op zatterdag een kinderprogramma aan.

Het volledige programma en verdere praktische informatie volgen in januari op www.voedselanders.nl. Daar kunt u ook de film en het verslag van de conferentie 2014 vinden.

AANMELDEN & KOSTEN

Bestel een ticket via www.voedselanders.nl/aanmelden2016. Betalen kan direct via iDeal of via een overboeking.

Vroegboekkorting, bij aanmelding & betaling vóór 1 januari 2016: € 40 voor de conferentie (€ 20 per dag)

Aanmelden na 1 januari 2016: € 50 voor de conferentie of € 25 per dag

Studenten en lage inkomens €12,50 per dag: vraag om een kortingscode via info@voedselanders.nl

Kinderen tot 15 jaar: gratis

Kosten zijn inclusief koffie/thee/gebak. Een biologisch diner (vr) en lunch (za) zijn ter plekke te verkrijgen.

Reserveer nu, want het aantal plaatsen is beperkt.

CONTACT

Vragen? Ideeën? Wilt u meehelpen in de organisatie? Stuur een mail naar info@voedselanders.nl.

Volg @voedselanders ook op Twitter en Facebook.

Deze conferentie is een initiatief van het Voedsel Anders Netwerk, ondersteund door een groeiend aantal organisaties, waaronder de ondertekenaars van het Voedsel Anders Manifest.

http://www.voedselanders.nl/manifest