5 jaar Sander’s Hof:  ‘als je op deze manier je hart volgt ben je schatrijk’

Deze zomer op de varkenshouderij Sander’s Hof gezien: zo kan het ook! Verspreid door het weiland ‘halfpipes’; halfronde golfplaten ‘schuilhutten’, door Sander zelf ontworpen en verplaatsbaar met een vorkheftruck. Eén per varken-met-biggen. Moeder en kinderen kunnen buiten wroeten en gras/onkruid eten, of naar binnen, net wat ze willen. Om de zoveel tijd wordt een ander stuk weiland  rondom hun schuilhuit afgepaald zodat ze steeds vers groen hebben.

Dichter bij huis, naast de boerderij staat zo’n ‘halfpipe’ voor de ‘beer’, met een hofhouding van een stuk of vier dames. De boer ziet wel aan het gedrag wanneer een zeug zover is dat ze zin heeft en kan aanschuiven. Daarnaast een paar zeugen met jonge biggetjes vanaf een week of twee. Bevallingen vinden in de stal plaats – sommige varkens die zo lomp zijn om hun biggetjes te gaan liggen worden zelfs in hun bewegingen beperkt tussen stangen zoals in de megastallen, maar dat is maar een paar dagen. Daarna dus een tijdje buiten maar dicht bij de boerderij, en als ze wat groter zijn gaan de zeug en haar biggen naar hun eigen home in de wei.

Tot de slacht daar is. Dan gaan ze naar een slager in de buurt, of naar de slagerij van Brandt en Levie in Amsterdam (https://www.brandtenlevie.nl/) die er de beroemde worst van maakt. Het vlees wordt verkocht door de bovengenoemde slager,  of in het eigen winkeltje (eens in de 14 dagen op zaterdagochtend); in een Landwinkel in Ulft; en er wordt samengewerkt met www.schotsehooglanders.nl. Die webshop verkoopt rundvlees van runderen die jaarrond buiten lopen in een natuurgebied in Groningen, maar nu verkopen ze dus ook het varkensvlees van Sander’s Hof.

Sander, op de site: Een varken is nieuwsgierig van aard en wil graag wroeten. Wij doen recht aan die natuurlijke behoefte. Onze varkens lopen het hele jaar buiten. Iedere schuilhut in de wei is geïsoleerd en er ligt een dik pak stro op de bodem. Naast het gras bij de hut krijgen ze krachtvoer bijgevoerd. …. De varkens in de wei krijgen de tijd om rustig te groeien. Onze manier van varkens houden kost wat meer maar levert een eerlijk en smaakvol product op’. 

Sander: ‘We hebben 1 Bonte Bentheimer beer. Alleen als we nieuwe zeugen willen fokken, dan doen we dat via k.i (kunstmatige inseminatie) om inteelt te voorkomen. In 2012 ben ik begonnen met 12 zeugen, nu hebben we er 25. Alle biggen die hieruit geboren worden blijven bij ons tot ze naar de slager gaan. 25 zeugen met bijbehorende biggen en vleesvarkens is eigenlijk ook het maximale wat we ‘aan’ kunnen/willen. Grond en arbeid zijn de beperkende factoren. Nu moeten we al een groot deel van de mest afzetten, en werk hebben we ook meer dan zat. Groei of ontwikkeling van het bedrijf zien we meer in het creëren van nieuwe producten of teelten, als er tijd vrij komt als de varkenstak verder geoptimaliseerd wordt.

Het is geen vetpot, maar de kop van dit stukje is van echtgenote Roos op de facebook pagina: ‘als je op deze manier je hart volgt ben je schatrijk’.

Wij feliciteren Sander en Roos met dit eerste lustrum, en hopen dat hun voorbeeld veel volgers (en afnemers….!) zal krijgen.

Zeug met biggen op Sander’s Hof