6 mei Wageningen: verkiezingsdebat over het EU landbouw- en handelsbeleid

Op 6 mei is er een verkiezingsdebat  met EU kandidaten in Wageningen. Het thema van dit debat is het Europese landbouw- en handelsbeleid (toegespitst op  landbouw en voedsel) , met speciale aandacht voor de TTIP-onderhandelingen tussen de EU en de VS, en voor de landbouwparagraaf van the Alternative Trade Mandate (ATM).

De Europese verkiezingen op 22 mei dreigen te gaan om een keuze tussen vóór Europa of tégen Europa. Helaas is er nog te weinig debat over hoe dat Europa er eigenlijk uit moet zien. Wij willen het wél over de inhoud hebben en pleiten samen met een brede coalitie uit heel Europa voor een alternatief voor het huidige Europese handels-, landbouw- en investeringsbeleid: The Alternative Trade Mandate*, met de slogan: Mens en milieu boven winst.

Dit vormt ook de basis voor een alternatief voor Transatlantic Trade and Investment Partnership ( TTIP). TTIP is een vrijhandelsverdrag, met als doel ‘handelsbarrières’ te verwijderen tussen de EU en de VS. Dit betreft onder andere importtarieven en sociale- en milieuwetgeving. Ook wil men de belangen van multinationale investeerders beschermen tegenover nationale lidstaten.

Het debat op 6 mei wordt georganiseerd door Stichting Otherwise, de Boerengroep Wageningen, ILEIA, Platform Aarde Boer Consument en XminY. Het vindt plaats van 19.30-22.15, Droevendaalsesteeg 2, Forum-gebouw (zaal C222), Wageningen. De toegang is gratis, graag wel aanmelden bij guusgeurts@yahoo.com 

Deelnemers aan het debat

EU kandidaten:  De volgende kandidaten voor het Europees Parlement hebben toegezegd te komen:

  • Jan Huitema van de VVD,
  • Eric Smaling van de SP,
  • Annie Schreijer van het CDA,
  • Leon Meijer van de Christen Unie
  • Corinne Cornelissen van de Partij voor de Dieren.
  • Marijke Vos, GroenLinks
Paul Sneijder van de PvdA komt onder voorbehoud. 

Verder zullen namens maatschappelijke – en boerenorganisaties spreken:

  • Sieta van Keimpema (Dutch Dairymen Board en European Milk Board),
  • Klaas Johan Osinga (LTO Nederland),
  • Burghard Ilge (Both Ends) (ovb)
  • Guus Geurts (o.a. XminY ) 

Gespreksleiding: Hanny van Geel (La Via Campesina)

Programma:

Twee rondes van een uur en een kwartier, met een korte pauze er tussen. In iedere ronde twee korte toespraken van inleiders van zo’n 5-10 minuten om het thema te verduidelijken en hun visie te geven. Daarna in iedere ronde reacties van de aanwezige politici, en onderling debat aan de hand van stellingen. Daarna is er ruimte voor reacties op het debat van de twee inleiders en ruimte voor vragen en opmerkingen uit het publiek. 

19.30 opening.

19.35 1e ronde  Analyse van het huidige landbouw- en handelsbeleid waaronder aandacht voor de kansen en gevaren van TTIP: Als inleiders: Sieta van Keimpema (DDB/ EMB) zal haar mening over het huidige landbouw- en handelsbeleid en de TTIP in het bijzonder geven. Burghard Ilge van BothEnds is gevraagd om zijn mening over TTIP te geven.

20.45 pauze

21.00 2e ronde Alternatieven, waaronder aandacht voor the Alternative Trade Mandate (ATM) Presentatie ATM-voorstellen op gebied van landbouw door Guus Geurts, die was betrokken bij het opstellen van de ATM. Klaas Johan Osinga van LTO Nederland zal zijn mening geven over het huidige EU-beleid en de voorstellen van de The Alternative Trade Mandate in het bijzonder.

22.15 Afsluiting en borrel

* Toelichting Alternative Trade Mandate: De ATM is tot stand gekomen binnen een Europees platform van maatschappelijke – en boerenorganisaties en sociale bewegingen (onderschrijvers vind je op de laatste pagina van genoemde Nederlandstalige pdf). Het beslaat alle onderdelen van de economie, waaronder landbouw en voedsel. In de aanloop naar de verkiezingen zullen kandidaat EP’ers gevraagd worden of ze een aantal voorstellen willen onderschrijven. Dit is de zogenaamde pledge campaign; 60 Europarlementariërs hebben al getekend You wanna know who pledged support for the ATM, once elected?.

Burgers worden opgeroepen om politici te verzoeken deze voorstellen te onderschrijven. Hier vind je al onze voorstellen binnen de Nederlandstalige versie van Alternative Trade Mandate.
De Europese website vind je hier: www.alternativetrademandate.org

Voor aanmelding en meer informatie: Guus Geurts,  guusgeurts@yahoo.com

 
       
Pevew by Yahoo
[/su_table]