Wereldvoedseldag / Agenda: Glyfosaat (Roundup) 25-26 okt ; De Voedselrevolutie, Nijmegen, 12 nov

[ABC-bericht] 15 oktober, Wereldvoedseldag;  Platform ABC was kritisch; Boerengroep: reeks bijeenkomsten.

Glyfosaat (Roundup): Op dinsdag 25 okt (Wageningen en Assen) en woensdag 26 okt ( den Bosch en Den Haag) lezing/debat

De Voedselrevolutie – zat.12 nov in Lux, Nijmegen: presentaties, discussie, workshops en proeverijen over ‘ korte ketens’

======================================

[ABC-bericht] Wereldvoedseldag: Zie www.wereldvoedseldag.nl voor het programma van de ‘nationale’ bijeenkoms top 15 okt.  Platform ABC was kritisch. Hier  de flyer en het artikel ‘wereldmarkt of voedsdelsoevereiniteit?’ die uitgedeeld werden

[ABC-bericht] DE Boerengroep in Wageningen gaat er nog aandacht aan besteden d.m.v. aktiviteiten op enige dinsdagen in november en december: ‘from crisis to stability’, onder het motto ‘Food, farmers and forks’. Input nog mogelijk. Zie www.boerengroep.nl.

Guus Geurts startte op 16 okt de aktie ‘wereldvoedseldag in het teken van Voedselsoevereiniteit en Klimaatrechtvaardigheid’, zie http://www.guusgeurts.nl/wereldvoedseldag

============================================================

Glyfosaat/Roundup, lezingen/debat,m.m.v. Ron Huber over de effecten van glyfosaat (Roundup) georganiseerd door Netwerk Vitale landbouw en Voeding. Toegang 35,- euro, te voldoen aan de zaal. De voertaal is engels.  Zie hier meer info over deze lezingen/debatten, plus het wetenschappelijk artikel van Huber (10 pag, engels) en zie  zijn brief hierover aan de Amerikaanselandbouwminister Vilsack, voorjaar 2011, ook engels.

Dinsdag 25 oktober: – Hof van Wageningen, Lawickse Allee 9 te Wageningen van 09.00-11.30 uur; – Van der Valk–Assen,  van 14.00-16.30 uur.

Woensdag 26 oktober: –   Van der Valk Hotel, Bosscheweg 2 te Den Bosch van 09.30-12.00 uur,  – Bink5Hoog, Bink 36, Binckhorstlaan 36 Den Haag, 19.00-21.30 uur.

==============================================================

De voedselrevolutie, Lux Nijmegen i.s.m. St Landwaard/ coöperatie Oregional: presentaties, discussie, workshops en proeverijen. Toegang 10 Euro, opgeven bij Lux, zie onder.

Programma:

Over duurzaam en regionaal eten
 
Benieuwd  naar wat duurzaam eten voor jou betekent? Altijd al meer willen weten
over smaakstijlen, fabeltjes over eten of het verbouwen van groenten in
de stad? Of wil je gewoon graag onder begeleiding van een jazztrio
lekker regionaal eten proeven? Kom dan op 12 november naar De Voedsel
Revolutie in LUX, georganiseerd in samenwerking met Stichting Landwaard.
 
Ons
voedselsysteem loopt tegen haar grenzen aan. Ons voedsel komt vaak van
ver, sommige maaltijden leggen wel 15.000 km of meer af voordat ze op
ons bord terechtkomen. Daarnaast lijden nu al zo’n 1 miljard mensen in
de Westerse wereld aan overgewicht, terwijl ook 1 miljard mensen aan
ondergewicht lijden. Door deze en andere ontwikkelingen zijn steeds meer
mensen zich bewust van het belang van een duurzame leefstijl. Bewust
eten is enorm populair. Er ontstaan nieuwe vormen voor het verbouwen van
voedsel, lokale boeren organiseren zich en het aantal aankopen van
biologische en duurzame producten stijgt flink. Maar hoe weet je als
consument welke keuzes de beste zijn? En hoe kan je daar zelf een rol in
spelen? Samen met verschillende experts neemt De Voedsel Revolutie
u met presentaties, discussie, workshops en proeverijen mee de wereld
in van bewust en duurzaam eten. De schijnwerpers komen te staan op
nieuwe denkers en bijzondere initiatieven. De gespreksleiding is in
handen van Ruben Loendersloot en Marlies Leupen.
 
LUX| Zaterdag 12 november | vanaf 20.00 uur | entree: 10,00 | entree studenten: 7,50 | www.lux-nijmegen.nl
 
 
Regionale boeren en tuinders – 20×20
Vier regionale boeren en tuinders presenteren in 20 beelden hun passie voor hun bedrijf en product.
 
Peter Klosse (lector Gastronomie aan Stenden University) – Smaakstijlen
Hoe werkt smaak nou eigenlijk? En hoe heeft de keuze die je maakt voor smaak invloed op de producten die je koopt?
 
Jaap Seidell (hoogleraar Voeding en gezondheid VU) – Duurzaam eten
Wat
zijn de grootste misverstanden over ons dagelijkse eten? En dragen
duurzame producten eigenlijk wel bij aan het verbeteren van ons
voedingspatroon?
 
Dick Veerman (oprichter Foodlog.nl) – Fabeltjes over eten
De
wereld staat voor een formidabele uitdaging. 7 miljard mensen moeten
straks eten. Welke verantwoordelijkheid hebben wij hierin als
Nederlandse consument?
 
Paul de Graaf (oprichter Eetbaar Rotterdam) – Verbouwen in de stad
Hoe
kan een stad zo ingericht worden dat iedereen van lokale producten kan
genieten? Er worden verschillende plannen gepresenteerd voor het
verbouwen van groenten in een stad.
 
Moses Sila Matui (Keniaanse onderzoeker aan de WUR) – Globalisering en eten uit Afrika.
Wat
heeft het aanpassen van ons eetpatroon voor gevolgen voor het leven van
anderen? Hoe kan de voedselketen duurzamer worden gemaakt?
 
Paneldiscussie – Uitwisseling van standpunten over globaal versus regionaal voedsel, met onder andere Jan Jacob van Dijk en Lenie Dwarshuis.

Georganiseerd
in samenwerking met stichting Landwaard. Mogelijk gemaakt door
Oregional, NCDO, gemeente Nijmegen, het CIDIN van de Radboud
Universiteit Nijmegen en lokaalmondiaal. 

LUX                                            
Mariënburg 38-39 Nijmegen                
www.lux-nijmegen.nl                
LUX reserveringen en kassa                                         
Ma. t/m vr: 10.00-22.15 uur.           
Za en zo: 11.00-22.15 uur.  
Telefoon: 0900 589 46 36                                    
Telefoon: of 0900 LUXINFO                  
(euro 0,25 p.m.)                 

VillaLUX
Oranjesingel 42 Nijmegen
www.lux-nijmegen.nl
VillaLUX reserveringen en kassa  
Ma t/m vr: 16.30-22.00 uur. 
Za en zo: 11.30-22.00 uur.     
Telefoon: 0900 589 46 36    
Telefoon: of 0900 LUXINFO
(euro 0,25 p.m.)

 

 

 zie verder http://lux-nijmegen.nl/agenda/film/weekagenda/de-voedselrevolutie_5191/

 

 

Share This