Agro-industriële landbouwparken in de DR Congo

De DR Congo heeft een eerste agro-industrieel landbouwpark geopend in de buurt van de hoofdstad Kinshasa. Bedoeling is dat er achttien van dit soort parken komen. Het agro-industriële park van Bukanga Lonzo is 75.000 hectare groot.  De regering wil buitenlandse investeerders aantrekken door te tonen hoe groot het landbouwpotentieel is van het land. De Congolese regering heeft laten weten dat het om zeer goede landbouwgrond gaat, met goede toegang tot water. De nabijheid van Kinshasa betekent een markt van meer dan tien miljoen mensen.

Een Zuid-Afrikaans bedrijf, Africom Commodities Group of Companies, heeft het land voor 25 jaar geleased in het kader van een publiek-private partnerschap. De burgers in de omliggende dorpen staan echter aan de zijlijn. Maar heel weinig lokale mensen zijn aangenomen. Erger nog: ze zijn hun landbouwgronden kwijt. De overheid beschouwt het land als van haar. Maar de leiders van de lokale gemeenschappen beschouwen het als land van hun voorouders. Hen werd niets gevraagd. Nu kunnen zij zelfs niet langer naar hun begraafplaatsen, laat staan naar hun akkers. Ook hun gewoonte om in het omliggende woud op zoek te gaan naar eetbare insecten staat onder druk vanwege het gebruik van pesticiden. “Vroeger gingen we op zoek naar eetbare rupsen aan de rand van het bos. Maar niet alleen worden we nu weggejaagd, ook de rupsen zijn bijna verdwenen,” vertelden dorpelingen.

Zij worden bij het opeisen van hun rechten momenteel gesteund door de National Council of NGOs of the Congo. Ze hopen nog steeds te kunnen profiteren van de beloofde modernisering van de dorpen, o.a. de bouw van scholen en klinieken en de training en in dienst neming van lokale krachten.

(Bron: EFJN.org / www.afrikaeuropanetwerk.nl, 2 juli 2018)