In de documentaire ‘Farmer to Farmer’ vertellen Amerikaanse boeren aan de Engelse boer Michael Hart hoe het hun vergaan is sinds gentech zaad is geïntroduceerd. Zie http://petespeller.com/farmer-to-farmer .
Het is een film van ruim een half uur waarin je kunt zien en horen welke sores het oplevert.
Resistentie van onkruid en dus steeds meer gif op hun velden. Als het gif niet meer werkt mag je het onkruid (‘superweeds’) met de hand verwijderen.
Het gentechzaad was aanvankelijk goedkoop om de boeren over te halen, daarna duur.
Wil je terug naar ‘gewoon’ zaad dan is dat inmiddels ook heel duur geworden (monopolie van de zaadbedrijven).
Onderzoek en ontwikkeling van ‘gewoon’ zaad heeft inmiddels 10 jaar stil gelegen.
Alle zaad heel duur vanwege patentrechten.
Als je het volgend jaar een ander gewas wil telen dan krijg je daar het gewas van het vorig jaar doorheen en dat mag je dan ook met de hand verwijderen.
Juridisch gedonder als je veld onbedoeld ‘besmet’ raakt met gentech gewassen: je kunt niet bewijzen dat jij het niet gezaaid hebt maar dat het is aan komen waaien.
De afstanden waar men in Europa over praat (’25 of 250 m. afstand houden’) zijn een lachertje, zo is hun ervaring.
250 kilometer biedt misschien soelaas. Een boer is met zijn mais in een rijst-telers gebied gaan zitten.
De boeren hebben het gevoel dat ze in een fuik gezwommen zijn waar ze niet meer uit kunnen, en zeggen tegen de Europese boeren: ‘bezint eer gij begint!’
Zodra we een versie met Nederlandse ondertiteling hebben (wordt aan gewerkt) zetten we die in de ‘beeld en geluid’ rubriek op deze site.
De film, plus veel info over gentech, staat ook op http://gentechvrijvoedsel.nl/nieuws/michael-hart.
Daar kun je ook zien hoe het veld van boer Koekoek (voorin de Ooijpolder, bijna onder de Waalbrug bij nijmegen) onlangs gentechvrij verklaard werd. Boer Koekoek is een biologische boer die ook een winkel heeft in het centrum van Nijmegen, waar hij zijn spullen met leen handkar naartoe kan brengen. 8 juni komt het voorstel om Nijmegen gentech vrij te laten verklaren in de Nijmeegse gemeenteraad.