‘Andes lupine’, voor opbrengst- én bodemverbetering, krijgt al na 5 jaar kwekersrecht

Andes Lupine is een van de ‘verloren gewassen van de Inca’s’, net als quinoa en chia’, zegt Rob van Haren, hoogleraar Transitie Bioeconomie aan de Hanzehogeschool Groningen. Het is een duurzaam alternatief voor soja vanwege het vergelijkbare olie- en eiwitgehalte en de bijdrage die het gewas levert aan biodiversiteit en bodemverbetering. Het gewas groeit onder vergelijkbare omstandigheden als de aardappel. COTOPAXI is het eerste Andes lupine-ras dat in kwekersrecht heeft gekregen in Europa. Vandinter Semo uit Scheemda ontwikkelde deze plantsoort, samen met de Hanzehogeschool en LIBBIO.

Dankzij deze samenwerking raakte de ontwikkeling in een stroomversnelling. Bert-Jan van Dinter, directeur : “Het verkrijgen van kwekersrecht in Europa binnen 5 jaar onderzoek is uniek. COTOPAXI is het eerste ras dat voortkomt uit ons nieuwe veredelingsprogramma. Dit werd mogelijk gemaakt door een voorkweekcollectie door o.a.  innovatiealliantie van Productschap Akkerbouwproducten.  De komende jaren willen we gaan veredelen op eigenschappen als zoetheid (laag alkaloïden), vroegheid en gewasopbrengst.” Het productschap is mede door de NAV opgericht.

 Lupine-olie is geschikt voor voedingstoepassingen zoals margarine en mayonaise, maar ook voor verzorgingsproducten. Andes lupine is een interessant gewas omdat het geschikt is voor teelt op marginale gronden (slechte, onbenutte, achtergelaten of braakliggende grond). Het draagt bij aan de plantaardige eiwittransitie, waardoor de EU minder afhankelijk wordt van de invoer van buitenlandse eiwitten. Het is een van de vier soorten lupine die geschikt is voor menselijke consumptie. Van Dinter: ‘We zetten in op dubbeldoelgewassen voor opbrengst- en bodemverbetering.’