Dat is nogal een probleem in Nederland: de grond is hier het duurst van heel Europa. Een probleem als je de zoon of dochter bent van een boerenfamilie die grond bezit: het vergt jaaaaaren om de schuld die je aangaat bij de overname af te betalen. Maar ook een probleem voor de ‘nieuwe boeren’ , bijvoorbeeld mensen die de biologische opleiding op de Warmonderhof in Dronten hebben gedaan en staan te popelen om op een paar hectares te beginnen. De grond is niet te betalen…..
Er wordt veel over gepraat en geschreven. Hier enkele artikelen waarin wij enkele discussies samenvatten:
Nederlandse situatie, bericht van 15 augustus 2020:
Dure grond in Nederland; groei van alternatieve vormen van eigendom. Mooie initiatieven, zoals ‘Herenboeren’, en ‘Ons Land’, etc.
Grondproblemen wereldwijd, bericht van 26 augustus 2020: Wereldwijd steeds meer landbouwgrond in steeds minder handen
Ook grondproblemen in Europa, 10 september 2020: Ook in Europa steeds meer grond in steeds minder handen (Dure grond in het westen, grote lappen in de verkeerde handen in Oost Europa. )
Het Franse ‘ grondbank-model’ biedt een verdienmodel én verduurzaming Het zou een uitstekend model zijn voor Europa, …..én voor Nederland. (Foodlog-artikel van najaar 2020. Wel een overgangsregeling graag voor de huidige boeren!)
In Frankrijk zijn in 15 jaar al meer dan 100 berenbedrijven beschikbaar gekomen voor jongelui. Interview met Sjoerd Wartena, een Nederlander die in de jaren 70 neerstreek in de Drome, (lage Alpen), Frankrijk, en daar de trekker werd van een initiatief dat in 15 jaar uitgegroeid is tot een reddingsboei voor veel ondernemende jongelui.