Veevoer, brandstof of voedsel?

Is er nog genoeg grond voor alledrie deze gewassen? Wat krijgt voorrang?

Er is westerse ‘honger’ naar veevoer, naar olie voor de voedingsindustrie en naar brandstof, en in Brazilë en andere zuid-Amerikaanse en Aziatische landen zien we wat de nadelige en vaak zelfs rampzalige gevolgen zijn voor de inheemse mensen en het milieu.  Veel van de soja en mais is genetisch gemanipuleerd en komt via Rotterdam Europa binnen. Sommige organisaties zitten om de ‘Round Table’ met de industrie om te overleggen over ‘duurzame soja’, andere Europese en inheemse organisaties vinden dat dat geen zoden aan de dijk zet; het is ‘greenwash’ en verbetert de situatie aldaar niet echt.

We zouden minder vlees kunnen eten, zoals Milieudefensie en anderen propageren (zie ook onder ‘vlees’, bij ‘andere onderwerpen’). En: kunnen de Nederlandse melkveehouders met minder soja toe? Het is wel goedkoop voer, en elk dubbeltje telt nu het inkomen van de boer zo onder ‘vrije markt’- druk staat. Is Europees veevoer een alternatief? De Europese akkerbouwers zouden best weer erwten en lucerne en andere oliehoudende zaden willen verbouwen, dat is ook goed voor de stikstofbinding in de grond. Maar tegen de goedkopere soja kunnen de Europese akkerbouwers niet opboksen. Ook op dit punt zouden overheidsmaatregelen uitkomst kunnen bieden voor mens en milieu.

Voor engelstalige info zie bijvoorbeeld www.nyelenieurope.net : o.a. verslag van the European forum for Food Sovereignty, augustus 2011, en de ‘declaration ‘ die daaruit voortkwam, waarin ook gepleit wordt voor europese eiwitteelt, zie onder ‘voedselsoevereiniteit.  Zie ook de nieuwsberichten van aug. 2011, voor info over het forum uit aug. 2011.

 
   
 NAV persbericht over eiwit en vezelteelten  zomer 2011
NAV pleit voor masterplan plantaardig eiwit. De zelfvoorzieningsgraad van plantaardig eiwit in nederland voor zowel food als feed kan verhoogd worden tot minstens 70%:hier februari 2009
Opinie, Agr. Dagblad : ‘Voedselcrisis gaat over behoefte en hebzucht’. Hannie van Beek, voorz. NAV, lees hier WTO 30 april 2008
[/su_table]