BBB voorvrouw gaat na haar kritiek kijken bij voedselbos Ketelbroek: ‘Ik ben erg verrast’.

GROESBEEK – “Ik weet niet precies wat hier de bedoeling van is. Hoeveel mensen kunnen hier nu van eten?”, vraagt Tweede Kamerlid Caroline van der Plas zich hardop af in een filmpje dat ze onlangs maakte bij een voedselbos in Schijndel en deelde via Twitter. Kritiek die de Groesbeekse voedselbospionier Wouter van Eck in het verkeerde keelgat schoot. En reden om de voorvrouw van de BoerBurgerBeweging uit te nodigen bij voedselbos Ketelbroek.

Het filmpje zoals verspreid is een foutief beeld van voedselbossen. Een voedselbos is een meerjarig systeem. Het filmpje is gemaakt bij een jong voedselbos en het is dus logisch dat er nog niet zoveel groeit”, aldus Van Eck, die hoopt het Kamerlid te laten inzien dat voedselbossen wel degelijk nuttig zijn. “Ze begrijpt nog niet wat een voedselbos is en verspreidt daardoor een verkeerd beeld. Ze moet gewoon bijleren.”

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

 
00:00
 Strijdbijl begraven

Van een conflict is niets te merken, wanneer Van der Plas bij het Groesbeekse voedselbos arriveert. Na het geven van een coronaproof boks loopt het duo vrolijk pratend het voedselbos in. Anderhalf uur lang wordt er informatie uitgewisseld, gediscussieerd en fruit geproefd dat Van Eck speciaal voor deze gelegenheid heeft geplukt. Er wordt zelfs geproost met echt voedselbosbier.

Voor Van der Plas is het vanzelfsprekend dat ze de uitnodiging heeft geaccepteerd. “Als ik ergens kritisch op ben, en iemand nodigt mij uit om zelf te komen kijken, dan moet ik niet laf zijn en dat niet doen.”

Kenau zonder begrip

De poging van Van Eck om de grote waarde van voedselbossen duidelijk te maken lijkt behoorlijk geslaagd. “Ik merkte dat Wouter in het begin wat gespannen was. Die dacht: dan komt die kenau hier kijken en die wil het niet begrijpen. Maar ik kom juist om het te begrijpen en we hebben echt een heel goed gesprek gehad. Ik ben ook erg verrast over hoe het hier er uitziet en hoeveel oogst hier uiteindelijk wordt weggehaald”, zegt Van der Plas, die ondanks haar opgedane kennis kritisch blijft. “Het is geen vervanging voor onze huidige landbouw. Ernaast, maar niet ter vervanging van.”

Dit standpunt staat de prille verzoening niet in de weg, Van Eck kan zich er prima in vinden. “Zelf eet ik weleens patat, dat komt van aardappels. Die groeien niet in een voedselbos, dus reden genoeg om nog ergens aardappels te verbouwen. En zo zijn er verschillende vormen van landbouw naast elkaar mogelijk en die zijn niet per se elkaars vijand.”

De tweet van Caroline van de Plas in juli dit jaar: