Bill Gates goed advies voor landbouw?

De afgelopen week was er reuring over het feit dat Bill Gates (Microsoft) Nederland aanspoort om toch vooral veel otwikkelingshulp te blijven geven. Die ruim 26 miljard dollar die hij zelf al naar eigen goeddunken weggegeven heeft geven hem blijkbaar recht van spreken over wat hier democratisch bepaald wordt aangaande het belastinggeld. Niet dat ons belastinggeld dat naar de European Development Bank of naar de UN gaat zo doorzichtig besteed wordt, integendeel: het is vooral het geld dat via de Nederlandse ontwikkelingsorganisaties besteed wordt dat na te speuren is en dat toch wel grotendeels bij de armen terecht lijkt te komen.

Dat kun je van het geld van Gates niet altijd zeggen. De helft gaat naar gezondheidsprogramma’s, maar er gaan ook miljarden naar ‘food aid’ in de vorm van bestrijdingsmiddelen en kunstmest en GMO zaden voor grootschalige landbouw. Alles onder de vlag van het ‘duurzame’ programma ‘Alliance for a Green Revolution in Africa’ (AGRA). De organisatie ‘AGRA Watch’ zegt dat de Gates Foundation 500,000 aandelen heeft in Monsanto, à raison van $23.1, en in Kenya bijvoorbeeld gaat bijna 80% van het Gates geld naar biotech projecten, en meer dan $100 miljoen naar organisaties die aan Monsanto gelieerd zijn.

AGRA wordt een tweede ‘groene revolutie’ , dit keer in Afrika, die waarschijnlijk net zo desastreus uit gaat pakken als de eerste.  ( 1 Miljoen indiase boeren van hun land naar de steden verdreven, 1 miljoen Mexicaanse immigranten naar de USA). Dit alles terwijl initiatieven op het gebied van kleinschalige ‘agro-ecology’ zulke goede oogsten opleveren, met behoud van biodiversiteit en met spaarzaam watergebruik. Ook Nederlandse NGO’s stimuleren zulke projecten, dus laten wij vooral het geld voor onze organisaties handhaven om het letterlijk broodnodige tegenwicht te bieden aan clubs zoals die van Bill Gates.

Greet Goverde-Lips