Boer Kok had toch gelijk

Boer Kok weigerde de mestinjector te gebruiken wat de regering bepaald had om de ammoniakuitstoot te verminderen. Hij kreeg een proces aan zijn broek en de politie kwam eraan te pas, zie de documentaire De kleine oorlog van boer Kok. Nu zoveel jaren later blijkt dat het rekenmodel voor de berekening van ammoniak niet klopt.

Het gebruik van de mestinjector is een puur Nederlandse regel. Herman Kok wilde de de giertank blijven gebruiken want de mest van zijn koeien haalt de milieunormen met gemak en bovendien wilde hij zijn zorgvuldig gekoesterde grasmat van 35 jaar oud vol klavers en bijzondere planten niet kapot snijden.  Boer Herman Kok had toch gelijk en hij wil eerherstel want hij is destijds weggezet als een crimineel.

Zoon Jos is ondertussen al tien jaar biologische boer in Frankrijk. (NB: Jos was de eerste voorzitter van Platform Aarde  Boer Consument!) Zoon Wim runt nu de boerderij in Amersfoort, en ook hij vaart zijn eigen koers: zijn kalveren krijgen geen oormerk, daarom loopt hij toeslagen mis. De regering zou ontheffing kunnen aanvragen in Brussel. Maar noch Bleeker, noch Dijksma pakken het op.  Zie het vervolg op de documentaire: Het land van boer Kok (21 minuten)

Volgende week zijn ouders Martha en Herman op bezoek bij hun zoon Jos in Frankrijk. Hoe is het om daar te boeren?

Vervolg: Frankrijk

Zaterdag 13 juni, RTV Utrecht, zie Het land van Boer Kok, deel 2:  Jos Kok boert in Frankrijk. Niet op de Franse manier maar op zijn eigen manier.

In Nederland en eigenlijk in heel Europa, ook in Frankrijk, is men overstag gegaan voor de Amerikaanse Holsteiner koe, zeer geschikt voor de intensieve veehouderij maar je moet er veel in pompen om er veel uit te halen, en ze gaan maar een paar jaar mee. Jos snapt niet waarom de Franse boeren die zoveel grasland tot hun beschikking hebben die Holsteiners houden. Hij is zijn eigen lijn aan het kweken. ‘Heb je een koe die gewoon goed is en goede melk produceert dan verdien je er ook meer aan’.  Hij is ook opgehouden met mais, en met graanteelt voor krachtvoer omdat je met hooi  en al dan niet ingekuild gras net zoveel melk kunt produceren als met alle andere activiteiten.

Hij moest een verwaarloosd bedrijf compleet omturnen……. en toen  volgden twee hele droge jaren. ‘Ik zou het nooit meer doen, op mijn 35ste, het was heel zwaar, met kleine kinderen. Je moet zoiets op jongere leeftijd doen. Maar nu gaat het goed, ik heb er geen spijt van.’ 

Mest is hier geen probleem, grond genoeg om uit te rijden. Oormerken ? ‘In Frankrijk zijn geen weigeraars, en ik kon het niet eens bespreken, zo goed was mijn frans niet. Dus daar heb ik geen punt van gemaakt. ‘

Ze maken nu ook hun eigen kaas. ‘Bretagne heeft geen kaas traditie, wel een boter traditie. En ik had gewoon weer zin om mijn eigen kaas te proeven’.  Hij gebruikt zijn moeder’s oude materialen.