Good Food Good Farming netwerk
Op 11 juni presenteerde het Europese Good Food Good Farming (GFGF) netwerk een gezamenlijk position paper voor het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) na 2027. Het is getiteld: “Op weg naar een rechtvaardige, veerkrachtige en toekomstbestendige EU – Gezamenlijke positie van nationale landbouw-voedsel-coalities voor het GLB na 2027”. Het volledige position paper is hier te vinden: http://goodfoodgoodfarming.eu/common-agricultural-policy/
De organisaties pleiten in hun rapport voor drastische hervormingen van het GLB, die kunnen leiden tot eerlijke stabiele prijzen aan boeren voor zo milieu- en diervriendelijk mogelijke producten, en betere beloning voor hun groene diensten aan de samenleving.
Het netwerk vertegenwoordigt coalities van boeren- en maatschappelijke organisaties uit 15 landen, terwijl de gezamenlijke oproep wordt ondersteund door bijna 100 maatschappelijke – en boerenorganisaties. Hieronder: Platform Aarde Boer Consument (en aangesloten organisaties zoals Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Biologisch-Dynamische Vereniging, Boerengroep en WILPF), Voedsel Anders NL, Oxfam Europa, Friends of the Earth Europe en Slow Food Europe.
Drastische hervorming van het GLB en handelsbeleid
GFGF presenteert hun oproep tot hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), terwijl er momenteel wordt onderhandeld over het EU-budget na 2027 (Meerjarig Financieel Kader). Van oudsher wordt een groot deel van dit EU-budget gebruikt voor het GLB. De ondertekenaars van de oproep maken een breuk na ruim dertig jaar neoliberaal beleid, sinds het GLB vanaf 1992 werd afgestemd op WTO-regels. Vanaf dat moment werden aan boeren prijzen verlaagd, gecompenseerd door eerst gekoppelde inkomenssubsidies en de laatste jaren door ontkoppelde hectaresubsidies.
Zij pleiten voor herinvoering van minimumprijzen en productiebeheersing binnen de gehele veehouderij en akkerbouw. Dan kunnen de hectaresubsidies verdwijnen, en kan het vrijkomende budget worden gebruikt voor betere betaling aan boeren voor hun groene diensten op gebied van biodiversiteit, water en bodem, het stimuleren van de eiwit-, olie- en vezelteelt en het stimuleren van een agroecologische transitie. Op deze manier wordt het GLB budget veel effectiever en efficiënter gebruikt.
Ook dient landbouw uit vrijhandelsverdragen als EU-Mercosur te verdwijnen, pleit men voor importheffingen op o.a. soja, en steunt men de oproep van de internationale boerenorganisatie La Via Campesina tot nieuwe multilaterale handelsregels.
Gesprek met Europees Commissie en Europees Parlement
Deze week zal Good Food Good Farming haar voorstellen presenteren aan leden van de Europese Commissie en het Europees Parlement in Brussel.
Meer informatie over GFGF
Good Food Good Farming (GFGF) is een pan-Europese alliantie van maatschappelijke organisaties en nationale coalities die actief zijn op lokaal, nationaal en EU-niveau en zich richt op het creëren van een rechtvaardig en veerkrachtig voedselsysteem, bruggen te bouwen met boeren en landbouwarbeiders, dialoog te creëren binnen en met plattelandsgemeenschappen en verandering te bepleiten bij besluitvormers.
Achterliggende GLB-visies aangesloten coalities
Het gezamenlijke standpunt “Op weg naar een rechtvaardige, veerkrachtige en toekomstbestendige EU – Gezamenlijke positie van nationale landbouw-voedsel coalities voor het GLB na 2027” bundelt de eisen van nationale agrifood coalities voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2027.
Het is gebaseerd op de posities van de volgende nationale agrifood coalities (in de link vindt u hun afzonderlijke position paper):
- Agroecology in Action (Belgium)
- Food Transition Coalition (The Netherlands)
- Environmental Pillar (Ireland)
- Living Earth Coalition (Poland)
- Platform Aarde Boer Consument (The Netherlands)
- Platform of Associations on the CAP (Germany)
- Por Otra PAC (Spain)
- Voedsel Anders NL (The Netherlands)
- Voedsel Anders Vlaanderen (Belgium)