Brief aan Tweede Kamer over wetsvoorstel CETA en andere verdragen

Het CETA – vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada – is onlangs naar de Tweede Kamer gestuurd voor ratificatie. Er was een schriftelijke vragenronde die liep tot 4 april 2019. De vragen worden beantwoord door het ministerie. Uiteindelijk zal er een plenaire behandeling volgen.
 
De TTIP, CETA en landbouw-coalitie  ziet CETA (en TTIP) als een grote bedreiging voor de Europese landbouw, veehouderij en voedselvoorziening. 

Daarom stuurde deze coalitie in de aanloop naar de vragenronde haar visie (nogmaals) naar de Commissies voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Europese Zaken en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarbij uitte zij ook haar zorgen over de lopende onderhandelingen met de Mercosur-landen en de dreigende nieuwe onderhandelingen met de Verenigde Staten.  Hier de Brief aan Tweede Kamer over CETA, TTIP en andere vrijhandelsverdragen
 
De boeren- en maatschappelijke organisaties en FNV binnen de TTIP, CETA en landbouw-coalitie maakten al in 2016 duidelijk waarom de landbouw, veehouderij en voedselvoorziening TTIP en CETA-vrij moeten blijven. Deze coalitie heeft zich ook aangesloten bij Handel Anders! Zie de visie van de coalitie op de website van Handel Anders, en lees hier het hier het manifest van deze coalitie:  ‘Houd de boerderij TTIP-, en CETA-vrij’

En zie hier het Rapport : ‘TTIP en CETA een gevaar voor de hoogwaardige Europese en Nederlandse landbouw, veehouderij en voedsel voorziening’: 

Het manifest en het rapport werden in het Engels vertaald, waarbij het manifest werd ondersteund door buitenlandse boeren- en maatschappelijke organisaties.