‘Chinees, eet de helft minder vlees’ zegt hun Bureau voor de Voeding

De gemiddelde Chinees eet nu 63 kilo vlees per jaar, dat is 28 % van het vlees dat op de wereld gegeten wordt. Het Chinese Bureau voor de Voeding komt elke 10 jaar met nieuwe richtlijnen, en raadt dit keer in samenwerking met andere groepen de consument aan om de vleesconsumtpie met de helft te verminderen. Dat zou de uitstoot van CO2 met 1 miljard ton doen afnemen; wereldwijd is dat 1,5%.

Li Junfeng, directeur van het Chinese National Center on Climate Change Strategy and International Cooperation, zegt: De klimaatverandering aanpakken vereist wetenschappelijk inzicht, politieke besluiten en steun van het bedrijfsleven maar uiteindelijk hangt het af van de vraag of de man in de straat zijn eetpatroon wil veranderen. Ieder van ons moet geloven in het idee van CO2 reductie. Als de 1,3 miljard Chinezen deze raad opvolgen zal de veehouderij veranderen en zullen de emissies afnemen.

Om de Chinese burgers ertoe aan te sporen, hebben het Bureau voor de Voeding en Wild Aid beroemdheden zoals de ex-gouverneur van California Arnold Schwarzenegger en de Amerikaanse regisseur James Cameron en de de Chinese actrice en zangeres Li Bingbing gecontracteerd om de boodschap te verspreiden via commercials en advertenties. Cameron zei: vee stoot meer broeikasgassen uit dan alle transport bij elkaar. Dus het gebruik van dierlijk voedsel verminderen is essentieel als we de opwarming van de aarde willen beperken tot 2 graden, zoals door 170 landen is afgesproken op de Klimaatconferentie in Parijs in 2015. De Chinese campagne ‘”Less Meat, Less Heat, More Life,” valt samen met de publicatie van een rapport door WildAid, waarin staat dat de veehouderij 14,5% van de totale uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt.

Let wel, de gemiddelde Amerikaan eet twee kee zoveel vlees als de gemiddelde Chinees, maar in de VS worden nog geen grenzen gesteld aan de vleesconsumptie. Climate Nexus and My Plate My Planet gaan engelstalige versies van de advertenties verspreiden in de V.S.

Foto: Todd Mecklem/flickr/cc)