Colombiaanse regering vernietigt 4000 ton zaad van lokale boeren

Colombiaanse overheidsinstellingen hebben meer dan 4000 ton zaadgoed dat door lokale boeren was geproduceerd, zonder pardon vernietigd.  Aanleiding was het ratificeren van vrijhandelshandels-verdragen met de VS en Europa, waardoor wetten werden ingevoerd die het gebruik van inheemse en creoolse zaadrassen opeens illegaal maakten. Een waarschuwing.

Het gebeurde al enige tijd gelden maar het nieuws begint nu pas door te dringen, ook al omdat het filmpje hieronder nog niet zo lang geleden is vertaald.  Het duurt 42 minuten en is engels ondertiteld. Het gaat over het vrijhandelsverdrag dat wordt toegejuicht door Obama, en over de zaden en het verzet van de Colombiaanse boeren. Het illustreert op een onthutsende manier hoe de gevolgen van vrijhandelsverdragen kunnen doorwerken voor de lokale boeren.  Eén regeltje (bepaling 9.70) in het Free Trade Agreement heeft allerlei wetswijzigingen in Colombia tot gevolg gehad, waarmee de agro-industrie zijn laars heeft doen neerkomen op de colombiaanse gezinsbedrijven, die toch 60% van de bevolking uitmaken. De handel in gepatenteerd zaad is nu de derde meest winstgevende handel van de wereld. Ook Colombiaanse boeren gingen voor die gepatenteerde zaden maar werden belazerd.

De boeren worden beschuldigd van overtreding van de wet op het copyricht. , ze worden gezien als ‘seed pirates’. Amerika vocht eerst tegen filom- en muziek piraten, nu tegen ‘zaad-piraten’, zoals de colombiaanse boeren. Er zijn vooral beelden uit Campoalegre, het centrum van de rijstteelt. Ook de bedrijfjes daar die zaad (koffie, mais, rijst) schoonmaken en drogen zijn min of meer overvallen, ze moesten de zakken rijst afgeven. ‘En dat is ons zweet, we hebben er lange dagen voor gemaakt’, aldus een van de eigenaren.

De boeren zouden de wetten veranderd willen zien, maar krijgen te horen dat ze een studie moeten laten doen om te bewijzen dat het anders zou moeten. Dat kunnen ze niet betalen. ‘dan zie maar krediet te krijgen., ook voor de aanschaf  van het zaad’. ‘Wij zijn vergeten. We voelen ons alleen’.

Het is een financiële ramp. Een boer die dan toch maar het ‘certified seed’ kocht, en alles wat erbij opgedrongen werd door de ICA (Colombiaanse instelling die nu de regels uitvoert) had desondanks een misoogst. Hij kreeg geen gehoor, men schuift het op het weer, ofonoordeelkundig gebruik.

Het Netwerk van Beschermers van de Zaden van het Leven (La Red de Guardianes de Semillas de Vida) voert acties om traditionele en inheemse zaden uit elke regio te bewaren om lokale markten te voorzien van een diversiteit aan zaden en voedsel. Zie Red de Guardianes de Semillas de Vida

 In maart waren drie mensen van de organisatie te gast op het zadenweekend in Groningen, zie  reclaim the seeds, Colombia. In maart/april 2014 reist een delegatie van het RGSV door Europa om steun te verwerven voor een actie tegen het criminaliseren van het gebruik van lokale zaadrassen. Een petitie-formulier kunt u hier downloaden, voor verzending naar de Colombiaanse ambassadeur in Den Haag, Zijne Excellentie Eduardo Pizarro Leongómez.

De groene revolutie veroorzaakte in Colombia (zoals ook elders) een verschuiving van het agrarisch landbouwmodel van de Andes naar een industrieel model dat afhankelijk is van chemicaliën. Daardoor is al 80% van de agro-biodiversiteit verloren gegaan. 

Begin februari werd bekend, dat paramilitaire groeperingen in Colombia beloningen uitloven voor het doden van linkse politici die “de boeren ophitsen tot stakingen en zo het goede functioneren van de regering verhinderen”. Ook medewerkers van mensenrechten-organisaties en leden van lokale boerenorganisaties kregen zulke bedreigingen te horen. De strijd voor het behoud van eigen zaaigoed neemt in Colombia dus nog geheel andere vormen aan dan hier in Europa.

Met dank aan Netwerk Vitale landbouw en Voeding voor de meeste info hier. (netwerkvlv.nl)