Danielle Nierenberg’s ‘Food Tank’ is niet te stuiten

In 4 jaar tijd is ‘Food Tank, the think tank for Food’ uitgegroeid tot de toonaangevende verbindende organisatie van de voedselbeweging in Amerika, en Danielle Nierenberg is de profeet. Dat klinkt onaardig, maar de pagina over haar is dan ook wel erg uitputtend, en de lijst van toekomstige ‘events’ bevat vooral forto’s van ‘Dani. 

Dat gezegd hebbende: er staan veel inspirerende verhalen op de website per onderwerp. Je raakt wel eens de weg kwijt want het ene onderwerp leidt tot het andere, en dan blijken er veel meer categoriën te zijn (‘permaculture’ bijvoorbeeld) dan op die eerste bladzijde genoemd werden. Onder elk artikel staat de schrijver, maar er staan geen data bij.

Urban Farming geeft mooie inspirerende voorbeelden uit de binnensteden.

Mijn favoriet is de pagina Food Tank Lists , allemaal lijstjes  :

10 Student-led Initiatives Aiming to Promote Agriculture on U.S. Campuses – 20 Organizations Fighting For Food Justice – 24 books that educate and inpsire – 26 Films Every Food Activist Must Watch – etc.

Leuk om rond te neuzen in die lijstjes. Wel een duidelijk Amerikaanse focus. Bij de ’25 influential women in food and agriculture’ staan maar drie niet-Amerikaansen, waaronder 2 uit ontwikkelingslanden, en nogal wat geleerde/ high-up dames.  Bij ’40 organisations that are shaking up the food system’ vond ik ook het onderzoeksinstituut CGIAR (Consultative Group for International Agricultural Research) Dit is de coördinerende eenheid voor de internationale onderzoeksinstituten (waaronder bijvoorbeeld CIMMYT- Mexico, voor tarwe en mais en IRRI-  Filippijnen, voor rijst), die als aanjagers van de Groene Revolutie fungeerden, waar men nu met de nodige reserves op terugkijkt. 

Maar ‘all in all’ staat men toch duidelijk aan de kant van de kritische organisaties.

In 2014 organiseerde Food Tank één Food Summit, dit jaar zijn het er al 5. De entree is prijzig, maar je kunt gratis meekijken: The entire first day will be live streamed on www.FoodTank.com. Researchers, farmers, chefs, policy makers, government officials, and students will come together for discussions on diverse topics’.  18 Augustus:  ‘focussing on Family Farmers, 13 september:  ‘Preventing Food Loss and Food Waste’, en in oktober:  ‘Let’s change the Food system’. Die over Family Farmers is in Sao Paula, de rest in de V.S. Daarnaast schijnen er ook webinars te zijn; seminars via internet.

Leuk om eens rond te neuzen op de site en wat artikelen te lezen, en wie er de tijd voor heeft kan eens meekijken op hun bijeenkomsten. Dan blijkt dat de ‘food movement’ met dezelfde onderwerpen bezig is als hier. Je zou zo mee kunnen discussiëren.

 
Er is ook  nog de Good Food Guide ( http://goodfoodorgguide.com/): de gids voor bottom-up voedsel organisaties per staat (met plattegrond) of  per onderwerp. Die gids is gemaakt samen met een andere organisatie. Handig voor mensen die die kant op gaan: wat is er in die staat te beleven op voedsel-gebied?