De faire chocolademelk – ook beter voor de Nederlandse boer (en koe)

[ABC-bericht] Maandag 7 november is in de C1000 van Ben Krol in Arnhem de officiële presentatie gehouden van De faire melk dagverse Fairtrade chocolademelk, die vanaf heden in het koelvak van de C1000-supermarkten zal liggen.

De faire melk is fair voor iedereen:

– Fair voor u: u krijgt de beste kwaliteit dagverse Nederlandse melk. (Hij is écht lekker! – GG)

– Fairtrade rietsuiker erin uit Mauritius en Fairtrade cacao uit Peru.

–  Fair voor de boeren in ontwikkelingslanden: deelnemende Nederlandse boeren boeren zijn tegen het dumpen van melkoverschotten op de wereldmarkt.

– Fair voor de koe: die graast gegarandeerd een belangrijk deel van het jaar in de wei.

– Fair voor Nederlandse boeren: voor elk pak dat u koopt ontvangt de boer een eerlijke prijs.

Hans Geurts, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), hield een inleiding, waarna vicevoorzitter Dirk-Jan Schoonman, bestuurlijk verantwoordelijk voor De faire melk, een inhoudelijke uiteenzetting gaf over de achtergrond, de geschiedenis en de filosofie het product.
 C1000-bedrijfsleider Jasper Pitlo was ingenomen met dit nieuwe product, dat volgens hem bovendien goed past in het beleid van C1000 om de komende tijd meer ruimte te maken voor Fairtradeproducten.
 Erwin Schöpges tenslotte, voorzitter van de Belgische Fairebel en bestuurslid van de European Milk Board (EMB), schetste kort de ontwikkelingen rond faire melk in de rest van Europa. Inmiddels staat faire melk ook in de schappen van Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg, en naar verwachting komen Frankrijk en Italië daar op korte termijn bij.

PROFICIAT NMV met dit mooie resultaat!

GG: Nagevraagd hoe het met Jumbo zit. Men vraagt overleg aan. Voorlopig gaat nog maar een minderheid van de C1000 winkels over naar Jumbo. Trouwens, lang niet alle C1000 winkels hebben de Faire cholcolademelk ingevoerd. Vraag er s.v.p. om in de C1000 winkel in je buurt! (De NAV overlegt ook aver andere soorten melk dan chocolademelk. Het is niet makkelijk om ertussen te komen.)