De G8 houdt uitverkoop van de Afrikaanse landbouwmarkt

Tijdens de G8 bijeenkomst in juni 2009 in L’Aquila, Italië, beloofde Obama 22 miljard dollar voor de verbetering van de Afrikaanse landbouw binnen drie jaar. Nu in 2012 blijkt het een grote uitverkoop van de Afrikaanse landbouwmarkt te zijn waarvan de grootste agribusiness-spelers en ook banken zoals de Rabobank profiteren.  Na die G8 top in 2009 werd slechts de helft ook werkelijk overgemaakt, en daarvan was slechts 12% ‘nieuw geld’, de rest zou toch al gegeven zijn. Tijdens de G8 vergadering drie jaar later, juni 2012, reserveerde Obama 3 miljard van het bedrag voor de “The New Alliance for Food Security and Nutrition” : een door bedrijven beheerde pot geld waarmee de landbouw geholpen zou worden, mits Afrika de landbouw zou ‘hervormen’ zodat die aantrekkelijk zou worden voor investeerders. Die bedrijven zijn……Monsanto, DuPont, Syngenta, Bayer and BASF, de grootste bedrijven voor zaden en landbouwchemicaliën, allemaal in de weer met GMO’s, patenten, en industriële landbouw. Pioneer Hi-Bred kreeg meteen daarna groen licht om Pannar, het laatste onafhankelijke zaadbedrijf van Afrika te kopen (gevestigd in 14 landen en vooral Zuid-Afrika). Dit alles ondanks protesten van boeren-organisaties.

Eigenlijk is de (door bedrijven gesponsorde) G8 een grote uitverkoop van de Afrikaanse landbouwmarkt aan de grootste spelers op dat terrein. Het artikel noemt als voorbeelden cacao en katoenbedrijven, en ook de Rabobank die druk bezig is met landaankopen en die nauwe banden heeft met Rothschild en Morgan Stanley en die de grootste aandeelhouder is van Agri-Sar, een bedrijf dat ’te gelde maken (privatisering) van water’ als investeringsdoel heeft.

Afrika heeft de potentie om een grote verscheidenheid aan voedsel en grote hoeveelheden voedsel te produceren, maar wat hier gebeurt is niet de oplossing. Afrika wordt weer gedwongen haar deuren open te zetten voor uitbuiting die gepresenteerd wordt als hulp. Afrika moet leiderschap tonen en zelf het heft in handen nemen.

Via UKFood Group : 1346:The Fifth Horseman of the Apocalypse: G8 Corporate Power: