de Klimaattop is tegelijkertijd een vredesconferentie

Een beperking tot 2 graden opwarming zal de natuur al flinke schade toebrengen en tekorten aan grondstoffen en strijd veroorzaken, maar als we daar overheen gaan zullen hitte, stormen en overstromingen leiden tot misoogsten en daardoor tot sociale en politieke strijd en zelfs oorlogen, volgens Truth Out.

 

Volgens de schrijvers is de strijd tussen Israelis en Palestijnen ook een strijd om toegang tot water en land. En in Syrië  heerste tussen 2006 en 2010 een aan de klimaatverandering gerelateerde droogte, waardoor 60% van het land veranderde in een woestenij en veel mensen naar de stad trokken. De buitenwijken van de steden raakten overbevolkt; Assad verlaagde de subsidies op water en brandstof in plaats van zijn volk juist te helpen met banen en huisvesting, en sociale onrust en strijd was het gevolg. In de Sahel volgen droogtes elkaar steeds sneller  op wat het fragiele milieu en de kwetsbare bevolking steeds meer oner druk zet. De graslanden van de Toearegs in Mali veranderen in een woestijn, maar zij hoeven niet te rekenen op begrip van de christelijke en animistische afrikanen in de hoogfdstad Bamako. 

 

Ook water wordt een strijdpunt. De chinezen hebben een dam gelegd in de Brahmaputra die richting India en Banladesh naar de Indische Oceaan stroomt. Nu gaat er nog water naar India, maar als het nog droger wordt gaan de chinezen de rivier waarschijnlijk omleggen naar hun eigen droge gebieden. Dezelfde soort ontwikkelingen zien we bij andere rivieren.

 

Er zijn allerlei maatregelen mogelijk om het waterverbruik te verbeteren, maar een eerste voorwaarde is dat we ons beperken tot die 2 graden temperatuurstijging. De gedelegeerden naar de klimaattop in Parijs zullen zich niet alleen over de klimaatverandering maar ook over de huidige conflicten in Syrië, Irak, Jemen en de Oekraïne moeten buigen  om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.  Het zal een oefening in vredestichting moeten zijn – en deze keer vóór de oorlogen doorzetten en zich uitbreiden. Want het gaat om de ecosfeer en al haar bewoners.

Zie verder Truth Out.

 

 

.