De man van de ‘538 varieties salad’ op bezoek in het Ketelbroek.

In 2003 maakte Stephen Barstow een salade met 538 ingrediënten uit eigen tuin (30 x 40 m), allemaal van eetbare meerjarige planten. (In het engels ‘edible perennials’)  Deze engelsman kwam ooit als oceanograaf in Noorwegen terecht, want daar waren de onderzoeksfaciliteiten beter. Hij woont nu al zo’n 30 jaar in Trondheim, op 1/3 van de zuidpunt van het land. 

Toen hij er kwam wonen lagen er 5 soorten groenten in de supermarkt, nu wel 35 -een hele verbetering dus. Of niet…..? Het zijn wel de 35 soorten die je in alle supermarkten over de hele wereld vindt. We eten niet veel ‘streekeigen’ groenten meer, en die worden ook nauwelijks meer geteeld. Zeker niet in Noorwegen. Behalve de Lappen in het noorden, die halen wel 30 soorten uit de natuur, bijv. uitlopers van varens, die ze fermenteren en bewaren voor dagen dat er geen groenten zijn.

Stephen ging als vegetariër in Trondheim op zoek naar meer variëteit, en die vond hij in de natuur. Langzaamaan groeide zijn ‘honger’ uit tot verzameldrift. Dat had hij van zijn vader die postzegels verzamelde, aldus Stephen. 

Hij onderzocht voor zijn werk ook de mogelijkheden voor energie-opwekking uit golfslag, en dat werk bracht hem over de hele wereld. En overal waar hij kwam stond zijn antenne aan voor ‘edible perennials’ en had hij zijn schepje bij zich. Wat geschikt was voor gematigde en koude streken kwam in de tuin in Trondheim terecht. Eén exemplaar maar, want anders passen er geen meer dan 2000 soorten in. In zijn tuin ligt slechts een laagje aarde van 15 cm over mineraal gesteente. Wel heeft hij verschillende microklimaten: schaduw, licht, nat, droog. 

Wouter van Eck van het Voedselbos Ketelbroek ( facebook Facebook food ForestKetelbroek…) was bij hem op bezoek geweest en nu bracht Stephen een tegenbezoek aan Groesbeek. Om en om vertelden zij en Javier over de planten die we zagen . Een interessante wandeling, en wat een perspectieven biedt dit!

In het najaar komt Stephen’s boek uit: ‘Around the World in 80 plants – an edible perennial vegetable adventure in temperate climates’. Zie Around the world in 80 plants

Hier op de site van Eetbaar Nijmegen staan foto’s, vooral van planten/struiken, daar komt binnenkort nog (meer) uitleg bij.

p.s. het Ketelbroek blijft verbazen. Wat verbaast is de groei van sommige soorten, maar vooral de toename aan diversiteit. In het beekje is al een bever gesignaleerd! (Als hij maar van de fruitbomen afblijft….) Er is ook een nest met jonge wezels, en in de vijver die dit voorjaar werd gegraven met aan een kant een steile rand heeft al een ijsvogeltje uitgerust. De ooievaars hebben inmiddels jongen.

De indeling wordt nu wat duidelijker:

1/3 natuurgebied (een sloot werd een meanderend beekje, tevens retentiebekken)

1/3 productie (o.a. appels voor cider) ,

1/3 romantisch bos (veel verschillende soorten bomen en struiken, uit bijv. Korea maar in de beschutte delen ook uit het Midellandes Zee-gebied. Aan de rand een stukje ‘Deep Forest’).

============================

Hieronder: Stephen Barstow bij Gelderse roos. Gelderse roos, een gewone tuinplant met eetbare bessen. Nog even wachten tot na de vorst; evt. fermenteren of jam van maken. Voordeel: vogels eten deze bessen alleen als ze echt honger hebben 

 

Stephen Barstow, gelderse Roos