De PVDA vraagt de VVD om het inkomen van de boeren te verminderen

Volgens de Volkskrant van 10 oktober vroeg Michiel Servaes minister Rosenthal om de vermindering van de landbouwsubsidies te bewerkstelligen. Het is te laat voor een ingezonden bericht in de krant, maar als wij een brief zouden sturen zou het zoiets zijn:

Hoe is het mogelijk dat Michiel Servaes zegt ’ schaf de landbouwsubsidies zo snel mogelijk af’ (10 oktober, Volkskrant) zonder erbij te zeggen hoe het dan verder moet met onze landbouw.

– De voedselproductie ook maar outsourcen?  Levensgevaarlijk om de toekomstige generaties afhankelijk te maken van verre en misschien niet erg duurzame buitenlanden.

– Of dacht hij dat onze boeren nog met hun prijzen kunnen zakken, terwijl de helft al op een minimum inkomen of minder zit, en dat voor 80 à 100 uur werken in de week? Geen wonder dat de jongere generatie het af laat weten. De gemiddelde leeftijd is nu 56 of ouder. Als zij ermee stoppen houden we alleen nog megafarms over.

Wij willen WEL de boeren met een normaal bedrijf en hun Nederlandse voedselproductie in ere houden. Met subsidies? Liever niet, wij gunnen hen een eerlijke prijs voor hun producten, zoals in Canada, Noorwegen, Zwitserland, waar men niet gaat voor de ratrace op de wereldmarkt. Maar ons land en ook vele anderen in Europa hobbelen jammer genoeg nog steeds achter Thatcher en Reagan aan met hun achterhaalde ‘vrije markt’ ideologie, zelfs op het gebied van de landbouw, terwijl die er nog minder voor geschikt is dan andere takken van sport. Dat Europa en de VS bij die ‘vrije’ landbouwmarkt het oneerlijke middel van de ‘inkomenssteun’ inzetten lijkt nergens op. (Dit met het kromme argument dat de EU en de VS bedacht hebben dat ‘ontkoppelde’ inkomenssteun  – los van wat er geproduceerd wordt – geen subsidie is. Dat is het natuurlijk wel. Ze hebben zoveel overwicht in de WTO dat ze daarmee wegkomen.) Het is heel oneerlijk tegenover andere landen die zich geen subsidies voor hun boeren kunnen permitteren.

Zie wat boeren van de NAV en NMV zelf zeggen in een nieuwsuur-uitzending van 14 juni j.l.: :  ‘subsidies afschaffen liever vandaag dan morgen , maar dan moet er wel een beter landbouwbleid komen. Meer regulering. Zie https://aardeboerconsument.nl/wp/nieuwsuur-nav-boeren-willen-subsidies-liever-vandaag-dan-morgen-kwijt-maar

Zie ook hoe een systeem van meer regulering leidt tot 25 miljard besparingen: begroting gemaakt bij wetenschappelijk onderzoek (zie in ‘Leeshoek’, onderwerp GLB)

Dus PVDA: denk eindelijk eens consequent na over die vrije markt werking in onze voedselproductie, voordat je nota bene  de VVD vraagt de helft van het huidige inkomen van de Nederlandse boeren af te nemen.