De voedselsoevereiniteit-beweging in Europa en wereldwijd: nieuwsbrieven

Bijna twee jaar geleden waren er ook 10 Nederlanders op het ‘Nyeleni’ forum in Krems, Oostenrijk. Het heeft even geduurd (allemaal liefdewerk oud papier), maar hier is de eerste nieuwsbrief van ‘Nyeleni Europe’, in het engels. Voor die naam Nyeleni: zie hieronder.

In de Europese nieuwsbrief staan berichten op de 5 terreinen waar we op dat forum in Krems op focusten: productiemodel (zadensoevereiniteit, agro-ecologie etc.) / voedseldistributie veranderen / korte ketens / betere werkomstandigheden (en beter inkomen!)  voor de boeren en hun medewerkers / toegang tot (productie-)bronnen zoals land, zaden etc./ een andere Europees landbouwbeleid. Daarnaast in deze nieuwsbrief ook berichten over activiteiten in EU landen, en over bijeenkomsten.

Ook de (13e)  internationale Nyeleni nieuwsbrief  (ook engelstalig) kwam vorige week binnen, met interessante berichten uit Colombia en Zuid-Korea waar boerenmarkten worden gestimuleerd door de stadsbesturen, Mali (o.a. strijd voor een beter handelsbeldie) ,Ecuador, Nicaragua en Iran. Eerdere nieuwsbrieven zijn te vinden op www.nyeleni.org. Die gaan terug tot 2007 toen de eerste wereldwijde bijeenkomst voor voedselsoevereiniteit werd gehouden in Mali. die werd genoemd naar een plaatselijke ‘moeder’ van de landbouw, Nyeleni.

Mensen die in ons land bezig zijn met lokaal voedsel, met lobbyen voor een andere landbouwpolitiek en voor een ander handelsbeleid, werken in feite ook aan voedselsoevereinitei. Zie onder ‘leeshoek’ op deze site voor nadere info over het begrip voedselsoevereiniteit.

Je kunt je op de websites www.nyeleni.org of www.nyelenieurope.net ook rechtstreeks op die nieuwsbrieven abonneren.

Laten we de controle over ons voedselsysteem heroveren!