Wij schreven al eerder over het EBA project van de Wereldbank en haar 5 sponsoren, waaronder Nederland. EBA = Enabling the Business of Agriculture, met de nadruk op ‘business’: landen die bedrijven het best faciliteren komen bovenaan de ranglijst van de Wereldbank. Nu blijkt dat ook ’toegang tot zaden’ tot de ‘good practices’ behoort. Als landen de toegang tot genenbanken voor grote bedrijven – maar niet voor boeren – vergemakkelijken en ‘intellectual property rights’ vastleggen krijgen ze een hogere score. En landen willen een hoge score om buitenlandse investeerders aan te trekken.
Het EBA programma vraagt regeringen nu om de registratie-procedure voor gepatenteerde zaden te vergemakkelijken w.b. tijd en kosten, en vraagt hen de privé sector een prominente plaats te geven in de nationale comité’s die beslissen over toelating van nieuwe soorten. Ruanda heeft dit advies al opgevolgd, zie zadenwetgeving Ruanda . Door deze nieuwe wet staat in Ruanda ook de deur open voor de UPOV Conventie van 1991, die de rechten van boeren om zaden te bewaren, ruilen en verkopen dramatisch beperkt.
Niets in de EBA aanbevelingen over de door boeren opgezette zadensystemen die voor 80 tot 90% voorzien in de zaden voor boeren in ontwikkelingslanden, en die uiterst belangrijk zijn voor het behoud van de biodiversiteit en voor het doorontwikkelen van de resistentie tegen klimaatschokken en economische veranderingen.
Op 18 januari heeft het Oakland Institute een rapport uitgebracht: Down on the Seed: the World Bank enables corporate takeover of Seeds, en dit hebben ze o.a. naar de donoren (waaronder Nederland) gestuurd met het dringende verzoek het EBA programma van de Wereldbank niet meer te steunen. 150 Organisaties (waaronder Platform Aarde Boer Consument en WILPF) en universitaire vakgroepen steunen het beroep dat gedaan wordt op donoren en de Wereldbank (Jim Yong Kim, President van the World Bank). Zij vragen hen om op te houden met hun pro-bedrijven beleid dat het recht van boeren op zaden en voedselzekerheid en dus ook de toekomst van onze planeet in gevaar brengt.
Minister Ploumen berichtte Platform ABC en Both Ends vorige zomer dat de steun aan het EBA project beëindigd zou worden, hoewel ze het nog steeds een prima project vindt. Maar Nederland staat op de site van de Wereldbank nog steeds vermeld als een van de donoren.
p.s. gelukkig staan er in het rapport ook wat voorbeelden van zaad uitwisseling door boeren, ‘participtory seed saving’, in het hoofdstukje Building Seed Systems that Benefit Farmers. (het rapport is ong. 15 blz lang)