do. 6 aug. 22.40 Ned 2: De kleine oorlog van Boer Kok

 De film die onlangs op de boerderij van Kok  (Hoogland, bij Amersfoort) in première is gegaan. Verzet van een biologische boer tegen onzinnige regels. Je goeie biologische grond vernielen door mestinjecties, terwijl jouw mest sowieso slechts 3o% van de ammoniak van gangbare boederijen bevat?  

Boer Kok en zijn zoons verzetten zich, en vinden in overleg met een ambtenaar van LNV een oplossing. Maar aangezien hun land ingeklemd ligt tussen woonwijken en een plaatselijke politie-agent die daar woont een persoonlijke veldtocht inzet wordt er later alsnog grof geweld gebruikt, ook bij de kippen-ontruiming tijdens de vogelgriep.

Na jaren strijd en interventie van minister Veerman komt een oplossing in zicht. Ondertussen heeft het Louis Bolk instituut Boer Kok de hoogste onderscheiding toegekend vooor de kwaliteit van zijn melk die een hoog gehalte aan Omega 3 vetzuren en vitamines heeft. Ook Campina wil weten hoe hij dat zonder kunstmest en krachtvoer voor elkaar krijgt. (Niet dat men zijn methode gaat navolgen: Campina voegt aan gewone melk olie toe).

 Maar uit vrees voor slinkse onteigening van de gemeente Amersfoort verkoopt de boer zijn land op een termijn van 25 jaar aan een projectontwikkelaar. Zoon chris wil er voorlopig nog verder boeren. Maar zoon Jos is inmiddels al in Bretagne voor zichzelf opnieuw begonnen. De documentaire is te zien op :

uitzending gemist

 

 

 

 

Get Microsoft Silverlight