Drie dagen actie vóór de Amazone, tégen Mercosur; doe dit weekend mee!

SOS Amazonia en andere organisaties vragen dit weekend (28-30 augustus) om actie tegen het EU-Mercosur verdrag. Liefst een twitter-storm om 14.00 uur op zaterdag. De longen van de wereld  staan in brand, en  deze branden zijn aangestoken om land vrij te maken voor landbouw en veeteelt.

Partners in crime: de EU en zuid Amerikaanse regeringen

De Europese Commissie heeft onlangs voorlopig een handelsverdrag ondertekend met ‘Mercosur’ landen (Argentina, Brazil, Paraguay and Uruguay) . Als het doorgaat wordt dit het handelsverdrag waar het grootste aantal burgers ter wereld bij betrokken is. Het zal de import van rundvlees in Europa met 30% doen toenemen, en zal de import van ethanol uit  suikerriet die gebruikt wordt als biobrandstof verhogen.  (Wereldwijd zal Brazilië in 2025 de helft van de ethanol leveren). 

Als de deal wordt ondertekend betekent dat ook dat we geen bezwaar hebben tegen de schending van mensenrechten in deze landen. Rechten van arbeiders worden er namelijk niet gerespecteerd, en ‘Rainforest mafias’, gebruiken intimidatie en geweld tegen kleine boeren en inheemse volkeren ,om onwettige boomkap en ‘land grabbing’ door te drukken. Met toestemming van President Bolsonaro, Tussen 2009 en 2019 zijn er 387 moorden gepleegd op mensen die hun land of het milieu verdedigden .(cCjfers van Global Witness). Deze misdaden worden bijna nooit onderzocht of vervolgd. 

Zet s.v.p. je naam onder de petitie tegen het EU-Mercosur trade handelsverdrag en deel de informatie met je vrienden en kennissen!

Zie voor twitter de hashtags #SOSAmazonia #WeAreWatchingYou #StopEuMercosur 

Friends of the Earth heeft een filmpje en wat kortere clips gemaakt die je vrijelijk kunt gebruiken.

Hier Engelstalige tweets

Suggestie: teken ogen op je handen, fotografeer die en dan posten met  #WeAreWatchingYou #StopEuMercosur