Cursus agro-ecologie in praktijk (door Elske Hageraats en Esther Kuiler)

Wanneer

10/01/2018 - 18/04/2019    
Hele dag

de cursus   wordt gegeven op de Ommuurde Tuin te Renkum, op 8 donderdagen (in jan, feb, mrt, apr 2019) + 2 excursiedagen + stage op tuinderij naar keuze.

De nederlandstalige cursus van 4 maanden (8 lesdagen & 2 excursiedagen) is speciaal ontwikkeld voor ‘toekomstboeren’ – mensen die ervan dromen om ‘t roer om te gooien en (in de toekomst) een biologische tuinderij te starten. Maar ook voor mensen die werken met kleinschalige biologische boeren en tuinders in Nederland of in ‘t buitenland zal de cursus leerzaam en inspirerend zijn, omdat we in zullen zoomen op de vele verschillende aspecten – en mogelijkheden! – van een kleinschalig biologisch bedrijf. Dit zijn de onderwerpen die we gaan behandelen:

 1. De start & Toegang tot land voor nieuwkomers in de landbouw. Hoe start je – stap voor stap – een rendabele, kleinschalige biologische tuinderij op? Esther Kuiler vertelt haar verhaal hoe ze in 1999 is begonnen en stap voor stap een rendabele, kleinschalige tuinderij heeft opgezet waar ze nu haal volledige inkomen uit kan halen. Ook zullen we het onderwerp ‘toegang tot land’ bespreken. Stel: je wilt een tuinderij beginnen, maar je komt uit de stad en hebt geen 80.000 euro op de bank om 1 hectare land te kunnen kopen. Wat zijn verschillende manieren om toch aan land te komen als ‘nieuwkomer’ en waar moet je op letten?

 2. Bodem & (bokashi) compost. 

 3. Teeltplan, vruchtwisseling & groenbemesters. 

 4. Zaden, pootgoed & plantgoed. 

 5. Ziekten, plagen & biologische bestrijding. 

 6. Onkruid, gereedschap & machines. 

 7. Inkomen & Community Supported Agriculture (CSA). 

 8. Praktische zaken .
  Landbouw & Zorg. 

 9. Inspiratie