Op 6 april demonstreerden Afrikaanse en Europese melkveehouders samen in Brussel. Ze vragen de EU: STOPDE DUMPING!
Eerder die week hadden ze een onderhoud gehad met Phil Hogan en mensen van zijn departement, en later die week volgde nog een persconferentie, en bijeenkomsten met Vlaamse boeren. Maar op 6 april ontmoetten boeren elkaar – met tractoren, en met een betonmolen waarin pannenkoekenbeslag gemaakt werd van melkpoeder en palmolie – niet te eten! Nee, dan de pannenkoeken van de vlaamse ‘faire melk’, heerlijk!
Zie de facebook pagina voor een indruk , en hier vindt je een paar filmpjes waar o.a. de afrikaanse en Europese boeren aan het woord komen.
Sieta van Keimpema (Dutch Dairymen Board) schrijft: Ze hebben duizenden kilometers vanuit Afrika gereisd om naar Brussel te komen: tijdens de solidariteitsbijeenkomst van vandaag in de buurt van het gebouw van de EU-Parlement staan melkveehouders uit Burkina Faso, Mali en drie andere West-Afrikaanse landen zij aan zij met melkveehouders uit heel Europa. In een gemeenschappelijke verklaring pleiten zij voor duurzame productie in Europa en Afrika om het voortbestaan van belangrijke landbouwstructuren te waarborgen. Dit is tegen de achtergrond van de Europese overproductie en de huidige exportoriëntatie van de EU, die samen een desastreus effect hebben op de lokale zuivelsector in West-Afrika.D
“Beschadig geen lokale structuren!” “Vele honderdduizenden gezinnen verdienen hun brood door melkproductie en -verwerking”, zegt Christian Dovonou, landendirecteur van Dierenartsen Zonder Grenzen in Burkina Faso, terwijl hij uitleg geeft over het economische belang van melkproductie in West-Afrika. “Deze lokale structuren komen in gevaar omdat de goedkope invoer uit de EU verder toeneemt.” Sinds 2016 is de EU-uitvoer van met vet (palmolie!) gemengd melkpoeder naar West-Afrika met 24% gestegen. (daarin ontbreken verzadigde vetten en mineralen dievoor Afrikaanse kinderen van belang zijn). “Deze mix van magere melkpoeder en plantaardige oliën is 30% goedkoper dan volle-melkpoeder op Afrikaanse markten en wordt dus verkocht op een niveau dat de ontwikkeling van lokale melk belemmert en vergelijkbaar is met dump-prijzen.” “De EU produceert veel melk.” Te veel, dit probleem is tot nu toe niet bij de bron opgelost met de juiste instrumenten, maar exportbevordering, vooral van goedkope producten, wordt als de enige oplossing gezien “, zegt Thierry Kesteloot van Belgische ontwikkelingsorganisatie Oxfam-Solidarité bij het beschrijven van de huidige situatie. “De slachtoffers zijn uiteindelijk de mensen die in de zuivelsector werken, vooral vrouwen, die niet kunnen concurreren met goedkope exporten uit Europa”, zegt Kesteloot.
Zoals Ibrahima Aliou van Niger onderstreept, is een goed ontwikkelde zuivelsector de beste garantie tegen armoede en een uittocht op het platteland. Bovendien biedt het jonge boeren een perspectief. “Het beleid in het noorden en het zuiden van de wereld moet daarom de productie, verzameling en verwerking van lokale melk bevorderen, in plaats van de invoer van gesubsidieerde overschotten te ondersteunen,” zegt Ibrahima Aliou.
Zie verder het artikel op de site van de DDB (Dutch Dairymen Board, de Nederlandse tak van de European Milk Board) op
Hier een artikel waarin landbouw Commissioner Phil Hogan protesteert tegen beweringen door de Afrikaanse en Europese boeren, maar de EMB toont aan dat hij niet goed op de hoogte is.
P.s. de EMB heeft een prima plan om het melkaanbod in tijden van crisis (te veel of te weinig melkaanvoer in Europa ) te reguleren, door boeren zelf: het Milk Responsibility Programme. Dat vindt steeds meer voorstanders, ook in het Europees Parlement, maar de Commissie zou zich erachter moeten stellen en het proces moeten monitoren,