Goed nieuws over gras

Hier 3x goed nieuws:  1: Joel Salatin (volgens Time de meest innovatieve boer) vertelde 9 mei in Wageningen over zijn integrale/permacultuur-achtige aanpak die o.a. een grasmat met 5x zoveel rendement oplevert. 2: Alan Savory ziet mogelijkheden om de  verwoestijning tegen te gaan, en 3: Hieronder vertelt Chris Kerson  in een filmpje van 1,5 minuut waarom gras goed is voor koeien en klimaat.

Salatin: zie Terug naar het land met Joel Salatin (door Dick Veerman), en zie ‘optreden’ Joel Salatin 9 mei 2014 Wageningen als je hem wil horen spreken over zijn ‘met de natuur mee’- methode.

Voor Nederlandse boeren die het gras koeien een gevarieerd gras-menu voorzetten zie Pure Graze. en, via hun site, voor hoop op het tegengaan van verwoestijning juist door begrazing, zie Ted talk door Alan Savory)

Voor een filmpje van 1.5 minuut; koeien op gras: goed voor koe en klimaat: zie hieronder. Chris Kerson werkt voor het Savory instituut (www.savoryinstitue.com, missie: land restoration)  dat pleit voor weidegang voor dieren als remedie voor de opwarming van het klimaat. Herkauwers (schapen, koeien, geiten) doen het heel goed op gras. Ze zijn eigenlijk een soort fermentatie-tank. Gras fermenteert in de leb-maar maag, er wordt dankbaar gebruik gemaakt van bacteria om er een soort zuurkoo van te makenl. De bacteria in die ‘zuurkool’ zitten propvol eiwitten. Die  bacteria breken in de eigenlijke maag de cellulose in het gras af, worden daarna  via de mest uitgescheiden en gaan door met hun goede werk in de bodem. Daar brengen ze processen op gang die ervoor zorgen dat de bodem vol nutriënten zit. Zo’n bodem leidt tot een ‘rijke weide’ die meer CO2 opslaat, en door een grotere biodiversiteit voedsel biedt aan insecten en vogels. Dus geef de koeien etc. 100% gras, dan doe je wat de bedoeling was van de natuur en wat het beste is voor het dier en de natuur en het klimaat, aldus Chris.