Flink er tegenaan in Krems, Oostenrijk

[ABC-bericht] We zijn al een eind op weg met de workshops. In alle vijf groepen zat wel iemand namens ‘ons’, de 10 mensen uit Nederland. Het leukste zijn eigenlijk de discussies in subgroepen, want dan hoor je hoe mensen in Griekenland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Ierland, etc. in de praktijk bezig zijn met alternatieve voedselvoorziening bijvoorbeeld, of met agro-ecologische landbouw, of met verbeteren van de arbeidsomstandigheden of beleidsbeïnvloeding. In elke subgroep werd ook gestreefd naar voorstellen voor verbetering. de workshops moeten voor zondagmiddag nog uitmonden in een ‘plan of action’ (en een ‘declaration’ natuurlijk).

============

Lees de verslagjes voor de ‘rijke culturele diversiteit’ binnen die subroepen. Leuk om met zoveel Europeanen bij elkaar te zijn, die met al die zeer vertschillende initiatieven gezamenlijk gaan proberen om ‘voedsel en landbouw’ op ‘onze’ leest te schoeien.

Hier een verslagje uit de subgroep ‘distribution in local foodgroups’ (hoe krijgt men langs korte lijntjes producten van de boer bij de klant?)

Bovendien hier een impressie uit de subgroepen ’toegang tot land’ en ‘sociale effecten van het Europese (neoliberale) beleid.
==============

Daarna werd teruggekoppeld naar grotere groepen, waar je kon horen wat voor conslusies men elders getrokken had, en naar een soort thematische groepen: wat gaan we doen als organisaties? In West Europa? etc. Een goed doordachte opzet.

Ideeën genoeg – het is nog even de vraag hoe de communicatie onderling vorm zou kunnen krijgen. Een database van groepen die ‘all over the place’ aan het werk zijn; een website waar je ervaringen kunt uitwisselen over beleidsbeïnvloeding, over het opzetten van consumentengroepen, info voor boeren, info over Europese regels, etc. Het is een uitdaging om al die Europese initiatieven met alkaar te verbinden. (Deelnemers uit Bulgarije: ‘Het is de eerst keer dat wij een Europese bijeenkomst van maatschappelijke organisaties meemaken. It’s magic!’ En men ging op de foto met zijn allen, Oost-Europeanen, Turken, mensen uit Georgië en zelfs Azerbeidzjan, samen voor het spandoek.) Dus informatie gaan uitwisselen is toch wel het minste. Maar hoe? Daar gaan we het allemaal nog over hebben.

Het is telkens een gegoochel om vertalers bij de hand te hebben. Soms worden groepen opgesplitst: hier engels/frans sprekers, daar roemeens/spaans, etc. Het zijn lange dagen, en ’s avonds zijn er dan nog films, of men kan aan de bar wat drinken bij muziek door ‘self-organised’ bandjes. Gisteravond werd er nog spontaan in rijen of kringen gedanst op zijn Macedonsich, Estlands en Schots.

Er waren ook ‘self-organised’ workshops, bijvoorbeeld een van de ‘foodsovcap’ werkgroep’ (Europees platform ‘for food sovereingty and another CAP’; CAP = gemeenschappelijk landbouw Beleid). Zij lieten een cartoon zien over het Europees landbouwbeleid waarop de aanwezigen opbouwend commentaar konden leveren, zodat we de komende tijd een goede ’tool’ hebben om de ingewikkelde materie van het Europees landbouwbeleid aan een breder publiek duidelijk te maken.

Vrijdagochtend waren er excursies (verslagjes volgen nog), en ’s middags gingen we in een kleurige optocht met sambamuziek naar een plein in de stad. Onderweg nog even actievoeren bij supermarkten, mede georganiseerd door leden van de Nederlandse delegatie: folders uitdelen bij een paar supermarkten. (voor de tekst zie www.aseed.net) Op het plein had men een ‘kennismarkt’ georganiseerd.

Ook wij hebben wat spullen in een kraam, bijvoorbeeld biologische bollen, en zakjes graan van ‘Zeeuwse Vlegel’ met een boekje eraan waarin een ‘voedselsoevereiniteit’ verhaaltje wordt verteld in vier delen: – van de boer die Zeeuwse Vlegel graan verbouwt voor Zeeuwse bakkers, -naar de NAV ( Nederlandse Akkerbouw Vakbond) en – naar de erwten- en lupinen teelt die de NAV graag gesteund zou zien door de EU, – en van daar naar de Vegetarische Slager in Den Haag, die vleesvervangers maakt op basis van soja en lupinen. Zie hier de tekst van het kleine boekje (4oo woorden slelchts), wel in het engels. Leuk om hierover in een-op-een gesprekjes te vertellen aan mensen die langs de kraam kwamen, en hen een zakje met graan-met-boekje mee te geven.

Praatjes, acts en muziek op het podium. Een leuke afwisseling, deze middag.  Wordt vervolgd!

Voor foto’s zie http://www.wdm.org.uk/blog/food-speakers-loader-words-fantastic-guerilla-market-action-nyeleni, en hieronder.

aktie bij supermarkt:

Op de  kennismarkt’: 60 zakjes Zeeuwse Vlegel graan-met-boekjes

 

 Hieronder: welke tomaat is het lekkerst? De biologische!