‘Geef niet op!’ zei de paus

Vertegenwoordigers van de European Milk Board zijn 27 januari  ontvangen door de Paus Franciscus, die zich in zijn ambtstijd al meerdere malen kritisch uitgelaten over het heersende economische systeem.

Het bezoek was door de Italiaanse afdeling voor elkaar gebokst. 6 leden werden na de mis ontvangen door de paus, die hen en hart onder de riem stak en aanspoorde vooral vol te houden.  Zie  facebook. Hij noemde het huidige systeem al eerder onrechtvaardig en  zei dat dit systeem gecorrigeerd dient te worden. Een zienswijze die binnen de EMB gedeeld wordt. (zie onder).

 

Ook Actie in Den Haag

12 november hebben vertegenwoordigers van de Euopean Milk Board  een persconferentie gegeven in Den Haag, gedem0nstreerd langs de Hofweg, en tevens een (marsepeinen) ‘luisterend oor’ aangeboden aan een vertegenwoordiger van de staatssecretaris. De kersverse nieuwe staatsssecretaris van Dam was afwezig, maar het ook zou zeker goed opvallen tussen de bloemen op zijn werkkamer.

Momenteel liggen de melkprijzen in de meeste EU landen meer dan 10 cent onder de kostprijs (in Ierland rond de 25 cent, in Litouwen nog maar rond de 19 eurocent per liter). Zulke prijzen zijn het gevolg van een kortzichtige politiek, die zich slechts oriënteert op goedkope grondstoffen voor de exportmarkt, in plaats van zich te richten op het vinden van duurzame oplossingen.

O veral in Europa waren die dag acties. “Als de melkprijs tot onder de kostprijs zakt, hebben we een regeling nodig waarmee we vrijwillig het geproduceerde volume kunnen verlagen, dat is een onderdeel van het door ons voorgestelde Melk Verantwoordelijkheids Programma,“ bevestigt Roberto Cavaliere, voorzitter van de APL (Italië). „Zolang in crisistijd fors door wordt geproduceerd, kan de melkprijs niet  stabiliseren. De grote handelsketens hebben ons dan in hun macht en betalen voor onze melk slechts een schijntje. In Italië hebben we vandaag met een grote demonstratie met trekkers voor supermarkten daar de aandacht voor gevraagd.“

Sieta  van keimpema en Henny de Zwaan in Den Haag: Voer als crisisinstrument het Markt Verantwoordelijkheid Programma op de zuivelmarkt in!“