Geen palmolie in onze tank ! (Petitie).

51% van alle palmolie in Europa wordt in onze auto’s gepompt. De EU subsidieert palmolie als ‘groene biodiesel’. Dat klinkt duurzaam, maar dat is het niet: voor palmolie worden gigantische plantages aangelegd. Regenwouden worden gekapt om ruimte te maken. Diesel met palmolie is daardoor drie keer slechter voor het klimaat dan gewone diesel.

Het regenwoud verdwijnt razendsnel voor palmolie

Palmolie afspraken staan onder druk

In 2018 behaalden honderdduizend verontruste Europeanen een geweldige overwinning. Doordat zij zich massaal schaarden achter petities tegen palmolie-diesel besloten het Europees Parlement, Europese Commissie en de Europese Raad van ministers dat biodiesel met palmolie niet meer verkocht mag worden als ‘groene brandstof’.

Op 1 februari 2019 kan de Europese Commissie deze waanzin stoppen. Maar de Europese Commissie wordt enorm onder druk gezet door lobbyisten voor biobrandstof, de regeringen van Indonesië en Maleisië en palmolie- baronnen. 

Afgesproken is afgesproken Dit kwam de EU in 2018 overeen: 

  • Na 2023 geen subsidies meer voor biodiesel uit palmolie
  • Biobrandstoffen met een hoog klimaatrisico – zoals palmolie – worden uitgefaseerd
  • Transparantie van oliemaatschappijen over het gebruik van biobrandstoffen
  • Een algeheel maximum van biobrandstoffen uit voedselgewassen

De Europese Commissie moet dit nu waar maken. Op 1 februari besluit de Commissie of ze zich aan hun belofte houden of hun oren laten hangen naar de palmolie-lobbyisten. 

Help NU mee meer lawaai te maken dan de lobbyisten!

Help snel mee en teken de petitie.

De palmolie-velden maken slachtoffers, zowel mensen als dieren. (orang oetangs!)

Eind 2018 berichtte de FNV over de moord op de vakbondsleider Edilberto Niño Cristancho. Hij werd in een taxi in Villavicencio in de provincie Meta door twee mensen overmeesterd, die hem achttien messteken toebrachten. Hij is niet beroofd, dus het was geen foormoord. Meestal worden de daders en hun opdrachtgevers niet achterhaald.  In de eerste helft van 2018 alleen al zijn volgens de vredesorganisatie Indepaz 123 leiders vermoord. Sinds de regering en de grootste linkse guerrillabeweging FARC vrede hebben gesloten lopen verdedigers van landrechten voor kleine boeren en mensenrechten in het algemeen groot gevaar.

De werknemers in de palmolie-industrie in Colombia verkeren in het algemeen in een precaire situatie. Het grootste probleem is dat de meesten geen vaste baan hebben en een laag loon, aldus Díaz. Zo beschikken deze mensen niet over zaken als een ziektekostenverzekering en andere sociale verzekeringen en bouwen ze geen pensioen op. De activiteiten van Edilberto Niño waren erop gericht om hier verbetering in te brengen. Niño wierf ook actief nieuwe leden voor de vakbond. Veel werkgevers willen niet dat hun werknemers lid zijn van een vakbond en het is dan ook soms reden voor ontslag. Het recht om lid te zijn van een vakbond is een van de grootste strijdpunten van de vakbeweging in Colombia.

De FNV heeft een protestbrief gestuurd aan de president van Colombia. 

Op deze FNV-site meer over eerlijke palmolie, 

en hier korte docu over het werk op de plantages