Hans en Keimpe van ABC en Jesse Klaver van GroenLinks zijn het (grotendeels) eens in Buitenhof

Afgelopen zondag in Buitenhof  een discussie over CETA en ook over het stikstofbesluit, tussen

  • Hans Geurts, melkveehouder, vertegenwoordiger van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en voorzitter van Platform Aarde Boer consument,
  • Keimpe van der Heide, namens bestuur van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond,
  • Jesse Klaver van GroenLinks.

Mona Keizer, ook aanwezig, wilde zich niet uitspreken over CETA. De coalitie zal waarschijnlijk vóór stemmen. Het zijn nu de CU en de PVDA die zich nog moeten uitspreken.

Hier de link naar Uitzending gemist.  Dit  item begint op 34.30 en gaat door tot het einde, op 54 minuten. Tien minuten waarin toch veel zinnigs aan de orde kwam. 

Hier het persbericht dat daarna door GroenLinks werd verstuurd: 

GroenLinks en boeren slaan handen ineen om Handelsverdrag met Canada te blokkeren

13 oktober 2019

GroenLinks, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) kondigen aan een gelegenheidscoalitie te starten om CETA, het Vrijhandelsverdrag met Canada, tegen te houden. Dat zeiden de voormannen van de drie organisaties in het tv-programma Buitenhof zondag.

CETA moet dit najaar geratificeerd worden door de Tweede en de Eerste Kamer. GroenLinks, de NMV en de NAV denken voldoende politieke partijen bij hun gelegenheidscoalitie te kunnen laten aansluiten om te zorgen dat het Verdrag in de Tweede of Eerste Kamer strandt.

Zowel vanuit rechtse als linkse partijen klinkt al langer kritiek op Vrijhandelsverdragen, zoals CETA. Het Verdrag zorgt voor oneerlijke concurrentie voor Nederlandse boeren doordat de Europese markt geopend wordt voor Canadese producten die niet aan dezelfde eisen voor bijvoorbeeld dierenwelzijn of duurzaamheid hoeven te voldoen. Daarnaast krijgen multinationals de macht om overheden aan te klagen via een apart op te richten arbitrage tribunaal. Op die manier kunnen multinationals een schadevergoeding eisen als zij vinden dat ze benadeeld worden door nieuwe regels die een regering maakt.

Jesse Klaver: “Dit kabinet heeft geen meerderheid meer in de Tweede en Eerste Kamer. Door deze bijzondere gelegenheidscoalitie met de boeren ben ik ervan overtuigd dat we de linkse en rechtse oppositie kunnen verenigen en CETA kunnen tegenhouden. Als we dit vrijhandelsverdrag stoppen is dat niet alleen winst voor het klimaat, dierenwelzijn en de Nederlandse boer, maar ook voor iedereen die zich zorgen maakt over de groeiende macht die multinationals krijgen om overheden hun wil op te leggen.”

Keimpe van der Heide (NAV): “Als Nederland tegen Canada voetbalt vinden we het ook logisch dat beide partijen dezelfde spelregels hebben. Het is dus niet gek dat wij dat als voedselproducenten ook eisen. Nu dit bij deze verdragen nog niet het geval is moeten we de vrijhandelsverdragen tegen houden.”

Hans Geurts (NMV): “Politici van links tot rechts hebben hun mond vol van eerlijke prijzen voor de boer. Handelsverdragen als CETA echter, spelen boeren wereldwijd tegen elkaar uit, zorgen voor oneerlijke concurrentie en marktverstoring. Deze doorgeslagen vrijhandel en eerlijke prijzen gaan niet samen. Ik roep politici op te stoppen met het uitleveren van de landbouw voor andere sectoren en andere belangen. Alle politici die boeren een warm hart toedragen kunnen dit nu laten zien met hun stem: een stem tegen CETA! “

Een deel van het CETA verdrag is sinds eind 2017 in werking, omdat een deel van de afspraken onder de bevoegdheid van de Europese Unie valt. Voordat het Verdrag volledig in werking kan treden moet iedere EU-lidstaat het Verdrag echter goedkeuren. Als het Nederlandse parlement haar veto over CETA uitspreekt is het mogelijk om het hele verdrag van tafel te krijgen.