Het Nyeleni Europe Forum is begonnen.

[ABC-bericht] Ibrahim Coulibaly,  medeorganisator van het eerste Nyéléni Forum in 2007 in Mali, overhandigde de organisatoren in Krems een kan water, een schaal aarde en een schaal zaden, de essentiële onderdelen voor de voedselproductie. Om in de sfeer te komen waren er nog opbeurende slogans “People should take the food production back from politicians”, “We take over the soil to give it to the food sovereignty movement!” (Javier Sanches van Via Campesina en  Stanka Becheva van Friends of the Earth). Daar zullen we ze aan houden.

Het is een bovenal een overweldigende verzameling interessante mensen. (400 deelnemers uit 34 landen!). Het begon met boeiende kennismakingsrondes en bijdragen van sprekers van andere continenten. Voor de discussies is een structuur bedacht om te zorgen dat alle verschillende groepen (producenten, consumenten, NGO-mensen en arbeiders) evenveel aan bod komen. Ook zijn er aparte bijeenkomsten voor
jongeren en vrouwen en bijeenkomsten voor de verschillende Europese regio’s.

In de plenaire bijeenkomst kwam vandaag ook een aantal presentaties van praktische alternatieven langs:

* In Engeland wordt in de laatste jaren steeds meer land gezamenlijk bebouwd voor de lokale consumptie. de initiatieven kwamen deels van mensen uit het Afrika die er daar al ervaring mee hadden.

* In Frankrijk groeit het aantal CSA’s (community supported agriculture projecten) snel. Het zijn er nu ongeveer 1200. Hierbij ontmoeten de boeren en de consumenten elkaar regelmatig en worden de recente ontwikkelingen besproken. Deze bijeenkomsten zorgen ook voor enige continuïteit. Het gaat ze erom consumenten te mobiliseren.

* In het Noord-Westen van Spanje is een netwerk ontstaan van producenten en consumenten die lokale bijeenkomsten over voedselsoevereiniteit organiseren. Daar komen zowel de lokale als de internationale thema’s aan bod. Vanwege het lokale niveau kan het ook erg praktisch worden.

* In Roemenië was er na het verdwijnen van het communistische regime nog een bloeiende lokale voedselproductie over, of juist uit nood gecreëerd. Maar in de 20 jaar daarna is dit door de EU-politiek en agressieve expansie van supermarktketens grotendeels verdwenen. Maar nu proberen ze vanuit de restanten weer een nieuwe beweging en duurzame productie
op te bouwen.

Ook een spreker uit India had een indringend verhaal. Hij vroeg onder andere aandacht voor de vele zelfmoorden onder boeren (200.000 in de laatste 5 jaar), maar hij waarschuwde ook voor een nieuwe trend: Indiase bedrijven die grote oppervlaktes grond opkopen in Afrika om voedsel voor India te verbouwen. Dit zorgt voor honger in Afrika en maakt India een importeur van voedsel (65%). Het transport van noord naar zuid India is duurder dan de import van andere continenten. De lokale productie door de miljoenen kleine boeren wordt verwaarloosd.

Vanuit de jongerenbijeenkomst kwam het verzoek om vanuit het Forum een steunbetuiging te sturen aan de bezetters van het land waar de Franse regering een nieuwe luchthaven wil bouwen. Naast alle andere problemen met luchtvaart is een groot bezwaar dat er een grote oppervlakte landbouwgrond verloren gaat. Hier volgens hun statement dat werd aangenomen door het gehele
Forum:

“Support message for the opponents of the airport project of Notre Dame des Landes: 

This Wednesday 17th of August, a suit against the people occupying land and houses where the transnational Vinci plans to built a new airport will take place in St Nazaire, France. For more than 40 years, the dwellers of Notre Dame des Landes and particularly peasants are resisting this project which would destroy 2000ha of agricultural land and expulse hundreds of people. Since 2008 more and more people came to support the struggle by occupying land, building houses, creating collective gardens and new farms. Today the French state and Vinci want to expulse them to start the works.

We participants of the European Nyeleni Forum for food sovereignty, men and women from all over Europe, farmers, consumers and environmental activists, give our support to the opponents of the project. Access to land and keeping agricultural land from urbanisation are key to ensure food sovereignty in Europe, this is why we consider that these occupations are legitimate and necessary.” 

Woensdag gingen we de werkelijke discussies in de thematische groepen van start. Daarover in latere verslagen meer. Het is wel al duidelijk dat het een hele klus zal zijn om met 400 mensen consensus te krijgen over een eindverklaring. Gelukkig gaat ook om het uitwisselen van ervaringen en het maken van praktische plannen en afspraken voor de toekomst.