Kijkje achter de schermen: The Brussels Business Documentary

Deze docu over het gelobby achter de schermen in Brussel is in juni 2013 gepubliceerd maar nu zeker nog actueel. Hij duurt 1 uur en 20 min. en beschrijft de pogingen van o.a. ‘Corporate Europe Observatory’ om de beïnvloeding van de politici in Brussel in kaart te brengen. ( CEO doet ook rondleidingen in Brussel langs de belangrijkste ’think tanks’ en lobbyinstituten, en ze brachten in 2003 een boek uit, ‘Europe Inc.’. Voor een samenvatting van 20 pag. zie Europe Inc.)  Pas na drie jaar aandringen werd de kwestie door de Commissie in 2005 opgepakt, en nog eens drie jaar later presenteerde Commissaris Siim Kallas (Estland) het ‘Transparency Initiative, en nog eens drie jaar later het Transparency Register. Dat werd in 2009 geëvalueerd en in 2011 door de Commissie en het parlement gezamenlijk gepresenteerd.  Maar…. in dit register kunnen think tanks en lobbyisten VRIJWILLIG opgeven hoe en voor wie ze lobbyen. Het lukte de NOGO’s zoals CEO niet erachter te komen wie precies geblokkeerd hebben dat dit een VERPLICHT register werd.

 Aan het eind van de docu zien we hoe Barrosso een maand na het uitbreken van de financiële crisis de ‘Hihg-level Group on financial Supervision’ installeert. 8 ‘Wijze mannen’die de regulering van de banken ter hand zullen nemen, o.a. Onno ruding. Allemaal hebben ze verbazend nauwe banden met het grote bedrijfsleven, dirie van hen hebben nauwe banden met de Amerikaanse banken die de crisis veroorzaakte.

De documentaire is zeker actueel nu de onderhandelingen met Amerika over het vrijhandelsverdrag bezig zijn.De voertaal is engels. (Je kunt de automatische vertaling aanzetten maar dan raak je nog verder van huis, die is verwarrend.)