Koeien en Kruiden

Er zijn interessante ontwikkelingen op het gebied van antibioticum vermindering. 3 Nederlandse melkveehouders en 4 dierenartsen hebben hun licht opgestoken bij Indiërs, die uierontsteking of diarree bij kalveren of ander ongemak niet zien als iets dat uitgeroeid moet worden maar als een teken van een disbalans in het lichaam die hersteld kan worden. De Nederlanders waren op bezoek in een onderwijscentrum met een ziekenhuis en een kruidentuin met 1400 kruiden  (ayurveda leer) .

De Nederlandse boeren zijn zo enthousiast geworden dat zij nu aan de slag gaan om de Indiase kruiden recepten met steun van dierenartsen op hun eigen bedrijf te testen op hun effectiviteit bij (chronische) mastitis en kalverdiarree. Mogelijk werken Indiase planten hier anders en werken lokale planten beter. Hiervoor hebben zij volgens de Indiase wetgeving wel een verklaring rond intellectual property rights moeten tekenen.

Eind Oktober komen de Indiase experts naar Nederland om op hun beurt te leren van de ervaringen in Nederland, en gesprekken aan te gaan met boeren, dierenartsen, ministeries en ontwikkelingsorganisaties. Ook zullen zij deelnemen aan het internationale symposium over vermindering van antibioticagebruik in de melkveehouderij dat (op 23 oktober) zal worden georganiseerd door de provincie Overijssel in Zwolle ism. NVF, RIKILT, Dutch Farm Experience en Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON).

Ook wordt er een workshop gegeven op de Afrika dag 1 november

 Voor meer info: Katrien van’t Hooft, Dutch Farm Experience