Buurman Boer

Op deze webpages vind je info over ‘korte ketens‘ tussen boer en huishouden, al dan niet per provincie.   

En onder Nederland zelfvoorzienend? achtergrondinformatie over onderwerpen als ‘kan Nederland zichzelf voeden?’ en (verwijzend naar artikelen op deze site) over de vraag naar grond, en voorbeelden uit het buitenland.

Hieronder eerst wat info over eten van wel heel dichtbij:  uit de natuur, of in je eigen tuin.

=========================================

Wil je het zo makkelijk mogelijk? Zie http://oogstenzonderzaaien.nl/ – eten uit de natuur!

Wil je je eten milieuvriendelijk geteeld en van zo dichtbij mogelijk hebben?

Kijk eens of er mensen in je buurt bezig zijn met ‘stadslandbouw’ (veldjes aanleggen,  tussen flats bijvoorbeeld) en met ‘permacultuur’ (zo natuurlijk mogelijk voedsel verbouwen, ook in je eigen achtertuintje. Dichterbij kan niet!) Zie www.transitiontowns.nl, en zie  https://lokaalvoedsel.startpagina.nl over – onder andere – TT initiatieven. Google ook eens op ‘eetbaar’, bijv. Eetbaar Rotterdam, Eetbaar Nijmegen, etc. Ook wordt er geëxperimenteerd met daktuinen en tuinieren langs vertikale muren / voor ramen.

Voor moestuinadviezen, ook voor cursussen moestuinieren, zaadteelt, gezonde  bodem, compost etc.:  “De Gezonde Moestuin’, gerund door Janneke Tops. Een andere mooie site is www.groenmoes.nl; ook ‘vertikaal tuinieren’, zorgmoestuinieren, permacultuur etc. Nog meer hulp bij moestuinieren: Avontuur der Smaken, de oefenboerderij

Veel info over gezamenlijk tuinieren (‘community supported agriculture) of gezamenlijk van boeren uit de buurt producten kopen, of gezamenlijk een winkel runnen, vind je op de website www.voedselanders.nl. Daar vind je ook veel info in de verslagen van de conferenties die (mede door 2 mensen van Platform ABC) georganiseerd zijn.

Er is een internationale site over ‘csa’ (community supported agriculture), met een kantoortje gevestigd in Aubagne, in de buurt van  Straatsburg: www.urgenci.net