Laat de EU weten hoe je denkt over het landbouwbeleid (tot 2 mei)

In 2020 wordt het landbouwbeleid weer herzien, dat gebeurt om de 7 jaar. De EU Commissie (m.n. de Ier Phil Hogan, die landbouw ‘doet’) heeft in de aanloop daar naartoe een enquete   gemaakt waarmee wij ons allemaal kunnen laten horen. Wij willen jullie allemaal aansporen die in te vullen. Laten we alles aangrijpen om het beleid een andere kant op te sturen. Het kostte mij drie kwartier.

‘Een andere kant op’ is wat betreft Platform ABC zijn : kostendekkende prijzen voor de boeren door marktregulering, regionalisering, voedselsoevereiniteit, gezonde bodem. Als we onderhand eens dat geloof in de ‘vrije’ markt (vrij voor wie?) loslaten kunnen we alles inrichten zoals we het willen hebben: een goed inkomen voor de boer, een gezonde bodem, milieumaatregelen etc. De kosten van het aandeel van voeding in levensonderhoud zouden gaan van 14 naar tussen de 14,5 en 14,8 procent. Maar er zouden minder of geen landbouwsubsidies nodig zijn.

Er was maar één vraag waar ik niks mee kon: de vraag over het BAS-systeem (het Bedrijfs Administratie Systeem dat elke boer in moet vullen) . Die heb ik dus niet beantwoord: geen probleem, je kunt vragen overslaan. En vragen over ‘inkomenssteun’ zijn eigenlijk niet meer relevant als je net hebt uitgelegd dat je een overheid wil (zoals de EU) die de zaak reguleert en dus zorgt voor goede prijzen, voor het milieu, voor gezonde voeding etc. Dan hebben de boeren geen inkomenssteun meer nodig en is er meteen een bron van ergernis op andere continenten uit de weg geruimd. Zulke vragen kun je afdoen met ‘oneens’. maak ruimschoots gebruik an de hokjes waarin je je eigen mening kunt geven om te zeggen hoe we het willen!

Aan het eind mag je nog een document opsturen wat je punten ondersteunt. Ik heb gekozen voor onslaatste stuk: Bijdrage aan Nationale Voedseltop door Pl ABC, dat dateert van een maand geleden. daar staan onze argumenten nog eens netjes op een rij. Anderen zouden de EU Commissie misschien liever het Voedsel anders manifest (English) meegeven.

Deze vragenlijst kan bentwoord worden tot 2 mei en maakt deel uit van een breder consultatie-proces. In juli wordt er een conferentie aan gewijd.

Laat je mening horen!

GG, secretaris van Platform Aarde Boer Consument