laatste stopplaatsen van de Voedselkaravaan: a.s. zaterdag

De Voedsel Anders activiteiten in Friesland (o.a. Drachten) en in Nijmegen zijn net achter de rug,  Nu nog als afsluiters van dit Voedselkaravaan-jaar:  27 oktober Noord-Limburg, en Oost Brabant (met Venlo als standplaats), en Ede. 

Venlo:  van 9 tot 5 uur, in en vanuit Venlo a.s. zaterdag, met excursies en films en veel workshops. Van Hoe krijgen boeren een meerwaarde voor milieu- en diervriendelijke producten? ‘ enAlternatieven binnen het Europese landbouw- en handelsbeleid'(met o.a. Niek Koning), tot een ‘geur-workshop’ en de oprichting van een Slow Food  youth network in Venlo. Bekijk hier het uitgebreide programma ,

Op 27 en 28 oktober is het Störrig (= stoer) festival in Ede . Het festival is een culinaire ode aan de wilde Veluwe. En dat beleef je  tijdens demo’s van chefs, wildmarkt, muziek en theater. 

Ook aan het inhoudelijke ontbreekt het niet. Tijdens “de zelfvoorzienende stad” op zaterdag 27 oktober vanaf 11:30 in de Food Floor tent (door o.a. Voedsel Anders en toekomstboeren), gaat men in op transitie naar duurzame en lokale voedselsysteem in en rondom de gemeente Ede. Met o.a. Leon Meijer (wethouder Food), en Sandra van Kampen (auteur van het boek Voer! over voedseltransitie), zie http://storrig.nl/festival/

Een korte impressie van Nijmegen (4 oktober):  Wij kijken met een voldaan gevoel terug op de dag die wij 4 oktober op landgoed Grootstal organiseerden. De excursies naar zelfoogsttuin Het Heerlijke Land en Kiemkracht 64, en de workshop van Siem Ottenheim (Eetmeerbsoch) en Jos Bolk (boerencoöoperatie Oregional) gaven een mooi beeld van het ‘lokale’ en duurzame aanbod dat in onze regio ontstaan is (zie ook www.eetbaarnijmegen.nl voor de kaart met een vollediger beeld.) De workshop ‘voedingswaarde’ toonde het belang aan van biologische voeding. Niet alleen gezond voor de mens maar vooral ook voor de bodem. ‘Laat de bodem haar werk doen’, was het motto.

De workshops ‘agroforestry’ en ‘voedselbossen’ boden een kijkje op  nieuwe wegen die de landbouw in zou kunnen slaan, wat trouwens ook in meer gematigde vorm (‘natuurinclusieve landbouw’) gepropageerd werd in de workshop ‘biodiversiteit en voedsel in de regio/provincie’. 30% van de grond is in beheer van overheden – zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen!

In deze laatstgenoemde workshop werd de politiek in de provincie aangespoord hier werk van te maken. En uit de workshop ‘Gemeentelijk voedselbeleid’ bleek dat we aspiraties hebben om hiermee ook aan de gang te gaan in de gemeente/het Rijk van Nijmegen.