’toegang tot land’- wáár kan ik boeren? – is niet alleen een probleem in de ontwikkelingslanden: ‘land grabbing’ gebeurt ook hier in Europa. In Oost Duitsland bijvoorbeeld zijn vanuit de socialistische geschiedenis grote stukken land van de staat, maar het huidige neo-liberale beleid leidt binnen een decennium tot een totale uitverkoop aan de hoogste bieder. Bovendien is land sinds de financiële crisis een speculatie object: de prijzen zijn tussen 2006 en 2010 met 230% gestegen.
Kopers zijn investeerders en bedrijven zonder landbouw-achtergrond, zoals vastgoedbedrijven, meubelbedrijven, opticiëns, pensioenbedrijven, energiebedrijven etc. Jonge boeren en anderen die de landbouw in willen kunnen niet met hen concurreren en kunnen de hoge prijs niet opbrengen. Grote landbouwbedrijven die zwaar gesubsidieerd worden door het GLB (Gemeenschappelijk EU landbouwbeleid) domineren het landschap.
Paula Gioia, stagiair opeen biodynamisch bedrijf vertelt: ‘In 2012 zijn we samen met de plaatselijke jeugd-afdeling van La Via Campesina met de campagne “stop ‘land grabbing’ in Oost Duitsland” gestart. Wij zijn jonge boeren, afgestudeerden, stagiairs en activisten, verenigd in de ‘Bond van Jonge Boeren’. Onze coöperatieve boerderij in Bienenwerder (http://olib-ev.org) bestaat nu 10 jaar. Maar wij moeten opboksen tegen investeerders die de grond onder onze voeten vandaan willen kopen. Veel andere boerderijen worden ook in hun bestaan bedreigd. Wij hebben een manifest gepresenteerd aan de Duitse regering waarin wij stopzetting van de verkoop van grond van de staat eisen, en steun vragen voor jonge boeren. Wij vinden dat kleinschalige bedrijven meer recht hebben op toegang tot land dan investeerders die niet lokaal gebonden zijn of die geen idealen hebben op het terrein van duurzame landbouw.
Ons land staat in te koop. Maar wij als jonge duitse boeren blijven vechten tegen deze uiverkoop. Voedselsoevereiniteit hier en nu!’
(Campagne www.stopp-landgrabbing.de)
Met dank aan het onvolprezen blad ‘Farming Matters, het blad van het agricultures network, ook te vinden opde websitewww.agriculturesnetwork.org