Landbouwactiekamp: Poortblokkade van De Heus Voeders tegen GM soja

Een veertigtal deelnemers van het Landbouwactiekamp blokkeerden vandaag, maandag 9 juli, gedurende 2,5 uur de toegangspoorten voor in- en uitgaande vrachtwagensbij de vestiging van De Heus in Den Bosch. Op verzoek van de actievoerders vond een gesprek plaats met de directie over de activiteiten van het mengvoederbedrijf.  Met deze actie wordt aandacht gevraagd voor het gebruik van soja in diervoeder. De presentaties en discussies die de afgelopen dagen in het Landbouwactiekamp plaats vonden, maakten het voor vele deelnemers duidelijk dat actie is geboden.

“Er moet echt een einde komen aan de grootschalige veeteelt. Het heeft dramatische effecten op mensen, dieren en het milieu” aldus een van de actiewoordvoerders, “Onze actie is vooral gericht tegen het gebruik van genetisch gemanipuleerde soja door De Heus. Om de sojaproductie mogelijk te maken, worden in Zuid Amerika lokale boeren van hun land verdreven. Er zijn overigens goede, lokale alternatieven voor soja”.

De actievoerders willen dat veevoederproducenten stoppen met het gebruik van GM soja als grondstof voor veevoer. Voor de productie hiervan wordt op grote schaal regenwoud of savanne gekapt en platgebrand. In andere gevallen worden kleine boeren van hun land verdreven door de grote sojaboeren. De soja dient als voedsel voor miljoenen dieren die in Europa onder barbaarse omstandigheden worden gehouden. Daarmee wordt een zeer niet-duurzame en inefficiënte voedselketen in stand gehouden. Nederland is na China de grootste importeur van soja.

Ad Loos, algemeen directeur van De Heuss zei zich te realiseren dat er problemen zijn bij de productie van soja. Daarom doet het bedrijf (via de branchorganisatie) mee aan de Round Table on Responsible Soy (RTRS). Volgens de actievoerders is dit echter een wassen neus, georganiseerd door bedrijven als Monsanto, Cargill, BP, Unilever en Ahold, waarbij de stem van de kleine boeren en kritische milieuorganisaties niet wordt gehoord (1). Volgens Ad Loos doet de Heus “alles wat binnen het vermogen van het bedrijf ligt om tot een duurzamere productie te komen.” Uit het gesprek werd echter duidelijk dat leiding van De Heus dit niet ten koste wil laten gaan van de productie en winstgevendheid.

Op de lange termijn zou het bedrijf wel willen overgaan op regionale eiwitproductie. De actievoerders benadrukten dat je alleen verantwoord bezig bent als je eerst de problemen met de productie oplost en pas daarna eventueel doorgaat met de import.

Deze en andere aspecten van de industriële voedselketen kwamen aan bod tijdens het Landbouwactiekamp dat vanaf afgelopen woensdag plaats vond aan de Van Broeckhovenlaan in Den Bosch. Deelnemers en bezoekers uit de buurt werden geïnformeerd over lokale en regionale, duurzame en grondgebonden alternatieven voor de huidige industriële landbouw en voedselvoorziening.

Na afloop van het gesprek, toen de actievoerders net waren vertrokken, werd onverwachts en zonder directe aanleiding een van de actievoerders door de politie gearresteerd en afgevoerd. Het bleek te gaan om ‘vandalisme’. Er was slechts met stoepkrijt en waterverf op de straat getekend en de arrestant werd weer snel zonder aanklacht vrijgelaten.

De actie was een goede afsluiting van het Landbouwactiekamp. Het was wel opvallend dat er ’s morgens al veel politie en ME stond te wachten bij de vestiging van De Heus. Kennelijk waren er meer instanties van op de hoogte dat dit een goede locatie was om iets te doen tegen de onduurzame voedselketen. Met de nodige improvisatie zijn alle plannen toch uitgevoerd en zijn de activisten tevreden over het resultaat

Meer informatie over het kamp is te vinden op:

http://www.landbouwactiekamp.net

1) Meer over de RTRS soja-certificatie is bijvoorbeeld te lezen in het rapport
“Audits reveal no benefits from RTRS certification”, een onderzoeksrapport van Corporate Europe Observatory, GM Freeze en Friends of the Earth uit mei 2012)

http://www.corporateeurope.org/pressreleases/2012/audits-reveal-no-benefits-rtrs-certification

Meer over alternatieven voor soja in veevoer, zie bijvoorbeeld:
“Oplossingen en alternatieven s– Consument: Denk globaal, eet lokaal,” van Wervel – http://www.wervel.be/soja-themas-71/oplossingen-themas-104