Moe maar voldaan na de Good Food March

Over de tocht vanaf de Waddenzee is al eerder bericht. In Breda sloten anderen zich aan in een manifestatie op de Grote Markt waar we het stadhuis opgetuigd hadden, zie filmpje (7 minuten). 5 Sprekers spraken een kort woordje. Ondanks de foldertjes die uitgedeeld waren op de volle terrassen kwamen er maar weinig mensen van hun stoelen af; misschien hadden ze genoeg aan de flarden die ze opvingen via onze megafoon. Maar er was wel een journalist van de Volkskrant gekomen die ‘nu wel eens de andere kant van het verhaal’ wilde horen, en dat stond dan ook op dinsdag in de Volkskrant.

 Video gemaakt door Henny en Greet Goverde

De fietstocht verliep prima, goed weer en goede sfeer ondanks af en toe omrijden. De eerste dag een kleine 50 km gefietst en de tweede dag 85 km, af en toe onderbroken voor koffie of iets lekkers van een bakker of voor foldertjes uitdelen of spandoek uitrollen, bijvoorbeeld boven een snelweg, wat veel getoeter en geknipper opleverde.  Alles verliep naar wens, ook de avond bij boer Bavo Verwimp. Die presenteerde met Veerle van Wervel ook een nieuwe publicatie van Wervel, ‘Andere landbouw? andere economie!’ De aanwezige griekse professor gaat een engelstalige site maken over hun korte ketens project en wil ook info uitwisselen.

Hier foto’s van de fietstocht en Herentals, gemaakt door Gerrit Barnard.

Brussel

In het Jubelpark werden een stuk of vijftien  tenten opgezet en er waren een mobiele keuken en mobiele toiletten ingericht, en er waren banken en tafels. Er aten de maandagavond zo’n tweehonderd mensen mee schat ik, ook Brusselse activisten.  ‘s Morgens voor vertrek van de demonstratie (ongeveer 500 mensen) was er veel pers. Mooi dat dit keer boeren en buregers samenwerkten, en dat het een Europa-brede actie was. Europese democratie in de praktijk.

Op die dag, woensdag de 19e,  eindigde de Good Food March in een demonstratie in Brussel: vrolijke Klezmer muziek erbij, af en toe hier en daar spreekkoren, kleurig gezicht met veel groene t-shirts, groene via Campesina en andere vlaggen, en ons spandoek deed ook goede dienst, ook als aankleding van het podium op het terrein voor het parlement. Tijdens de demo hielden we stil om boekjes te geven met vele foto’s van Europeanen die een wens/eis voor voedsel en landbouw toonden, zoals te zien op   www.goodfoodmarch.eu  Die gaven we aan commissaris Ciolos, aan de hoogste ambtenaar van de Raad (vertegenwoordiging van de lidstaten), aan de voorzitter van het parlement en aan het comité van de regio’s. Die zitten allemaal in gebouwen op loopafstand van elkaar.

Hier : lfoto’s van demo en conferentie in Brussel

 

 

Europees Parlement

De demo eindigde op het plein voor het parlement, waar tenten en een podium waren opgezet. We hadden tevoren ALLE Nederlandse parlementsleden gemaild, waarvan der DRIE reageerden en e er uiteindelijk maar een buiten gezien hebben: Bas Eickhout van GroenLinks. Die zei ‘Het Europees Parlement verzaakt zijn taak: parlementsleden leunen achterover en laten alles over aan de landbouw-woordvoerders van hun groep. Spreek ze hierop aan!’  Bas zit in de commissie ENVI,(milieu),  is daarvan shadow rapporteur, die commissie mag de commissie landbouw van advies dienen. Bas maakt zich vooral zorgen om de vergroening: dat wordt een keuzemenu als het zo doorgaat i.p.v. verplichte vergroening, en die 30% vergroenen wordt misschien vrijwillig. Bas: ‘vreemd genoeg is de Commissaris Ciolos nu eigenlijk onze grootste medestander, niet het parlement’.  (p.s. die afzwakking van de vergroening komt veel  boeren niet slecht uit waarschijnlijk: land bestemmen voor natuur betekent minder inkomsten, en ze hebben het toch al zwaar). Greet kon anderzijds nog een paar punten inbrengen die bij de NMV en NAV hoog op het lijstje staan, zoals bevordering van Europese eiwitteelt in plaats van soja, die zou hij doorgeven aan Josée Bové die voor de Groenen in de landbouw commissie zit.

 

Conferentie:

Ciolos benadrukt doorslaggevende rol van wat de consument wil. En:het moet nog naar het comité van de regio’s, overleg daar ook mee.

Olivier de Schutter (UN rapporteur ) benadrukt ‘relocalisation of food chains’. Richt lokale ‘food policy councils’ op, zoals in de VS en Canada. (fooddemocracy). In Ecuador kunnen die al bindende afspraken maken.

Verschillende ‘insprekers’ zoals Petrini (hoofd Slow Food ), ‘onze’ Samuel Levie (Youth Food Movement) etc. Meeste indruk maakten emotionele appels, van o.a. Willy Schuster, boer uit Roemenië (‘genocide of farmers’), maar ook van iemand van Birdlife die een emotioneel beroep deed op de besluitvormers in verband met de afnemende biodiversiteit in Europa. (Het wordt nog een kunst om de natuurmensen te laten inzien dat het regulerings-perspectief  gunstig voor boeren maar ook voor hen.)

Daarna volgede debat over de 4 groepen onderwerpen waar nog over gediscussieerd wordt en waarover het parlement voor het eind van het jaar beslissingen neemt. Er werd door verschillende vertegenwoordigers van de ‘civil society’ gepleit voor aanpassingen naar hun wens. Wie meer details wil weten: schrijf greetg800@gmail.com

Evaluatie-vergadering donderdag 20 september

De grootste inzet kwam van de Oostenrijks/duitse groep. In duitsland is ook elke winter een ‘Grüne Woche’ , en de laatste twee jaar kwamen 20,000 mensen op de been voor een grote demonstratie voor ‘unsere Landwirtschaft’, dus daar leeft het onderwerp meer. Zij hadden verwacht op de brug over de Rijn bij Straatsburg meer fransen aan te treffen. Anderzijds waren de fransen wat verrast door de plannen van de GoodFoodMarch:  lastig iets te regelen in vakantietijd. Het was duidelijk dat twee netwerken die tot dusver vaak los van elkaar geopereerd hadden (frans-Belgisch Nederlands- Spaans – italiaans, gericht op Brussel, en anderzijds Duits/Oostenrijks, meer gericht op eigen land) in deze akties meer samen waren gaan werken, en dat is winst, vooral als de communicatie nog wat beter gaat verlopen.

Plannen: De bedoeling is om in mei 2013 weer iets te organiseren; fietsen, social media actie of wat dan ook.  De foto-actie wordt voortgezet. Er werd o.a. voorgesteld voor de huidige besprekingen te focussen op 3 punten en te proberen daar nog wat aan te doen. Bijvoorbeeld: eiwitten- teelt in Europa in plaats van soja, plafond van 100.000 euro voor subsidies (parlement spreekt nu over ‘geen subsidies voor bedrijven waar men meer dan 300.000 verdient’), en een derde pun waarover men nog dubt. Tot November/December lobbyen bij de MEP’s , daarna wordt het een zaak van de nationale ministers en  parlementen, in Brussel ageren heeft dan niet veel zin meer. Mensen gaan de bovenstaande zaken in groepjes uitwerken. Van de lange termijn doelen (minder vrije markt en meer regulering) zal in deze hervormings-ronde niet zoveel terecht komen maar die houden we goed in het vizier voor een volgende ronde. Zie ook de discussie op   foodlog.nl