NAV juicht ‘de Peulenparade’ toe en wil meer eiwitgewassen telen

Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners, maar ook lupinen en soja of andere peulvruchten zijn een prima bron van plantaardige eiwitten.  Met  bonen in het recept, vooral gecombineerd met een graan, kun je vlees overslaan. Ook is de bonenteelt goed voor de bodemvruchtbaarheid en het binden van stikstof. Maar in eerste instantie is de boon in al zijn verschijningsvormen vooral lekker! Alle reden om de peulvrucht de plek te geven op het menu die hij verdient.

Urgenda en de Bruine Bonenbende slaan vanaf 2 september t/m 10 oktober, de Dag van de  Duurzaamheid, de handen ineen om heel Nederland aan de boon te krijgen. De Rijksoverheid, cateraars Sodexo, Eurest, en Albron, het Voedingscentrum, culinair journalisten en andere partijen sluiten zich bij deze Parade aan. De Haagse ministeries geven in estafettevorm steeds één week het goede voorbeeld door veel bonen op het menu in hun bedrijfsrestaurants te zetten.

De Urgenda Foodtruck luistert de estafette op met innovatieve bonenhapjes. Ze zijn ook te vinden op de vakbeurs Gastvrij Rotterdam op 23 september en sluiten de Peulenparade spetterend af op 10-10, de Dag van de Duurzaamheid.

De NAV (Nederlandse Akkerbouw Vakbond)  juicht de promotie van peulvruchten van harte toe. Vertegenwoordigers van de NAV hebben met staatssecretaris Dijksma en haar ambtenaren gesproken over de verdere nationale invulling van het nieuw vastgestelde Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Het gesprek ging over de inkomenstoeslagen maar ook over de uitwerking van de verplichte vergroeningsmaatregelen. Vanzelfsprekend heeft de NAV bij de staatssecretaris opnieuw aangedrongen om de teelt van eiwitgewassen (zoals voedererwten, bonen, lupinen)  voor (gesubsidieerde) vergroening in aanmerking te laten komen, aangezien het anders niet loont om dit gewas – dat de bodemvruchtbaarheid verbetert – te telen. (De prijs van geïmporteerde soja is nl lager dan de prijs die ‘inheemse’ bonen etc. opbrengen.) Voor 1 november moet het ministerie met voorstellen komen.

Uit ‘Genoeg is Beter’, ledenblad, www.nav.nl

Zie ook Urgenda, Peulenparade