Nieuwe ontwikkelingen in brood

Uit de (Amerikaanse) ‘Food Tank’ nieuwsbrief: het klinkt misschien ouderwets maar thuis malen zou wel eens een omslag kunnen betekenen wat betreft een van de oudste fabrieksmatig geproduceerde voedingsmiddelen: brood. Er is een graanrevolutie bezig die een aanzet heeft gegeven tot de opleving en innovatie van traditionele zowel als nieuwe ‘lokale’ graansoorten, gereedschap voor thuis malen, en unieke recepten die gezondere alternatieven bieden voor de graan- en andere meelproducten die tegenwoordig zo intensief bewerkt worden in de industrie.

Nadat rond 1800 de ‘roller mill’ werd geïntroduceerd is het aandeel nutriënten met 4/5 afgenomen in graanproducten, zelfs in graanproducten met het ‘volkoren’ label. (Roller mill: graan zakt tussen twee of meer tegen elkaar draaiende rollen door, en wordt geplet) Volgens Wolfgang Mock, de producent van kleine machines waarmee je thuis kunt malen, ontbreken in wit meel ongeveer vier vijfde van de voedingsvezels, mineralen en andere micronutriënten.

plaatj van ‘roller mill’:

Lees hier meer over universiteiten, koks, boeren , en over het internationale symposium over ‘The Future of Bread’, dat 22 mei werd georganiseerd door de Johnson and Wales University, Charlotte, North Carolina.  En lees hier meer over ’thuismalen’ (met een apparaat dat in verschillende keukenmachines past.)

‘Google’ voor info over Nederlandse intitiatieven bijvoorbeeld op ‘zelf graan malen en brood bakken’.

Lees hier  ook het verslag van een workshop over graan in Nederland, vooral over de instandhouding van oude rassen, tijdens de ‘Reclaim the Seeds’ zadenbeurs afgelopen maart. Daar lees je over  Louis dolmans, en zijn Doornikse akkers bij Nijmegen waar hij experimenteert met 20 soorten graan (Louis: ‘Tegenwoordig worden wereldwijd slechts 5 rassen geteeld, dat is gevaarlijk, als er iets gebeurt heb je niets om op terug te vallen. Als je veel verschillende rassen teelt verspreiden ziektes zich niet.’). En lees over Theo Bastiaens, Stichting Behoud van Oudse Graanrassen, die ook een zwak heeft voor oude granen en ze teelt  voor de genenbank van de universiteit van Wageningen, Stichting Oerakker, de genenbank in Duitsland, en binnenkort misschien ook voor Sint Petersburg.

En over Jürgen Holzapfel en Ieke Dekker, Hof Ulenkrug in Mecklenburg, die 750 zakjes graan in beheer kregen van een duitse genenbank, maar nu wat hulp kunnen gebruiken om ze goed in stand te houden.