Omstreden handelsverdrag met Zuid-Amerika is potentiële splijtzwam in de coalitie: VVD is voor, BBB is tegen

EU-verkiezingsdebat met kandidaten van o.a. BBB en VVD
Eind augustus publiceerde Follow the Money een artikel van Hans Wetzelfs over het EU-Mercosur vrijhandelsverdrag. Dat deed hij o.a. naar aanleiding van een interview met Platform ABC-voorzitter Keimpe van der Heide. Hij is tevens de vertegenwoordiger van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond in het Platform.
In het artikel komt onder aan de orde dat de Boer Burger Beweging dreigt te bezwijken onder de druk van de VVD om hun tegenstand tegen dit verdrag op te geven.
Bij vorige stemmingen was er een meerderheid in het Nederlands parlement inclusief BBB en PVV tegen dit verdrag. Ook heeft de vorige minister voor Buitenlandse Handel zich uitgesproken tegen splitsing. De vraag is of dit zo blijft.
Enkele passages uit dit artikel:

‘Het nieuwe kabinet-Schoof is tot op het bot verdeeld over de rol van landbouw in de internationale handel. De onderhandelingen over het omstreden Mercosur-handelsverdrag tussen de Europese Unie en Zuid-Amerika worden komende week hervat, en binnen de coalitie is alleen de VVD voorstander van zo’n verdrag. BBB heeft van meet af aan dwarsgelegen vanwege de mogelijke gevolgen voor de boeren.’

‘De VVD meldde in haar Europese verkiezingsprogramma uitdrukkelijk dat ‘landen in Zuid-Amerika’ al ‘te lang moeten wachten op handelsverdragen met de EU’. Maar de nieuwe landbouwminister Femke Wiersma van BBB werkte bij de Nederlandse Melkveehouders Vakbond toen die zich juist fel uitsprak tégen dit verdrag omdat Nederlandse zuivelboeren in dit geval grote schade zouden ondervinden van meer wereldhandel. In de Tweede Kamer stemde haar partij in februari van dit jaar nog in met een motie die Schreinemacher opriep om in Brussel geen steun te verlenen aan het Mercosur-verdrag zolang landbouw daar deel van blijft uitmaken. Ook de PVV van de nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp Reinette Klever sprak zich toen uit voor het intrekken van de steun aan dit verdrag.’ (…)

‘Hoe het nu verder moet is nog niet helemaal duidelijk. In de 26 pagina’s van het hoofdlijnenakkoord van het kersverse kabinet-Schoof wordt de hele kwestie überhaupt niet genoemd – daarin staat alleen dat ‘bij het afsluiten van internationale handelsverdragen’ het ‘gelijke speelveld voorop’ staat en dat ‘we niet [willen] importeren wat we in Nederland niet mogen produceren.’ Die hoofdlijnen moeten door de vier coalitiepartijen nog worden uitgewerkt in concrete plannen.

De VVD is nog steeds groot voorstander van handelsakkoorden, laat een woordvoerder van de Tweede Kamerfractie weten: ‘Zo ook van Mercosur. Ze dragen bij aan onze economische slagkracht en verminderen onze afhankelijkheid van landen als China en Rusland. We wachten nu eerst af waar het kabinet mee komt en zullen dat kritisch bekijken.’

De BBB daarentegen laat na vragen van Follow the Money herhaaldelijk weten niets kwijt te willen over de mogelijke splijtzwam. De boerenpartij verwijst door naar Europees lijsttrekker Sander Smit, maar ook hij reageert niet op telefoontjes en sms-berichten.

BBB heeft zich in Brussel inmiddels aangesloten bij de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP), en die schrijft in haar partijmanifest dat ‘de blokkade door linkse en rechtse populisten’ tegen intensievere handelsrelaties met Mercosur ‘gebroken’ moet worden. In theorie mogen individuele leden van die centrale lijn afwijken, maar de EVP staat bekend om haar strikte fractiediscipline in het EU-parlement.’