Ook Wageningers waren bij anti-TTIP demo 19 november

20 studenten uit Wageningen zijn samen met 4000 andere demonstranten op 19 november om 7.00 de straat op gegaan in Brussel. Verschillende kruispunten werden afgezet door boeren met hun tractoren. Een boer vertelde dat hij vier uur gereden heeft om er te komen, maar dit het waard vond, want TTIP? Dat moest echt tegengehouden worden…..!

Naar aanleiding van de overtuigende sprekers op het ‘Let’s talk TTIP’ debat op 26 november is Stichting Boerengroep op vrijdag 19 december naar een protest geweest in Brussel tegen TTIP. TTIP is het vrije handelsverdrag tussen de EU en de VS dat boven Nationale en Europese wetten zal komen te staan. Dit wil zeggen dat de regelgeving van de EU zal worden gelijkgetrokken met die van de VS (ook wel ‘mutual recognition’ genoemd) en dat dus de grote bedrijven mogen kiezen voor de minste regelgeving.
Niet alleen daarom werd er geprotesteerd. Ook is er onafhankelijk onderzoek gedaan naar de effecten van het vrije handelsverdrag, die nadelig blijken te zijn voor zowel boeren als burgers. Zo zal er in het algemeen meer werkloosheid ontstaan en betekent TTIP het teloor gaan van onze voedselsoevereiniteit.

Jammer was dat de politici hun topconferentie met een dag bekort hadden, waarschijnlijk om de demonstratie te ontwijken.  

Elske en Caren van Boerengroep Wageningen, zie www.boerengroep.nl

Hier nog englestalige info, met filmpje: BBC over demo

Nederlandstalig verslag: verslag door globalinfo