Petitie aan Minister Klever: STOP EU-Mercosur

De Handel Anders!-coalitie heeft in samenwerking met De Goede Zaak een petitie opgesteld waarin het minister Klever van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp wordt opgeroepen het EU-Mercosur vrijhandelsverdrag te stoppen. En hiermee tegemoet te komen aan de wens van de overgrote meerderheid van de Tweede Kamer. Platform Aarde Boer Consument heeft meegewerkt aan deze petitie.

De petitie is te lezen en te ondertekenen via deze website: https://actie.degoedezaak.org/petitions/stop-eu-mercosur

Een groot deel van de tekst van deze petitie:

‘Minister Klever, luister naar de Tweede Kamer, de boeren, vakbonden, en het maatschappelijk middenveld: geef gehoor aan al deze mensen die de regering oproepen om het EU-Mercosur vrijhandelsverdrag af te wijzen. Nederland kan het NEE kamp in Europa aanzienlijk versterken en als zij zich daarbij schaart dan is de kans kleiner dat de Europese Commissie dit verdrag probeert door te duwen. Ondanks meerdere moties van de Tweede Kamer tegen dit verdrag blijft de positie van de regering ambigu. Het is tijd dat u zich duidelijk uitspreekt tegen het verdrag en dat u binnen Europa bondgenoten zoekt om dit verdrag te stoppen.


Waarom is het belangrijk?
Het ondertekenen van deze petitie geeft een duidelijk signaal af aan Minister Klever dat, naast de Tweede Kamer, ook de Nederlandse samenleving tegen het EU-Mercosur verdrag is.

Na bijna 25 jaar onderhandelen over een groot vrijhandelsverdrag lijken de EU en vier Mercosurlanden (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) klaar om dit verdrag goed te keuren. Hoewel dit verdrag goed zou zijn voor op export gerichte bedrijven zoals de Europese auto-industrie en de Zuid-Amerikaanse vlees, suiker- en soja-sectoren, is het verdrag schadelijk voor mens, dier en milieu. Het is in alle opzichten een “business as usual” verdrag uit de vorige eeuw en het past niet in een wereld waar de klimaat- en natuurcrisis in rap tempo de aarde onbewoonbaar maken.  Daarom is een brede beweging van maatschappelijke organisaties, genaamd Handel Anders!, er alles aan gelegen om dit verdrag tegen te houden. De Nederlandse Tweede Kamer nam op 3 december 2024 nogmaals een breed gedragen motie tegen het handelsverdrag aan, nu moet het ook definitief verworpen worden.

Bedreigingen en kritiek
Dit verdrag vergroot de macht van grote bedrijven en de agro-industrie ten koste van mens, dier en milieu. Een coalitie van meer dan 450 organisaties, waaronder vakbonden, boerenorganisaties, inheemse groepen, milieuorganisaties, consumentenorganisaties en andere maatschappelijke groepen, stelt dat het verdrag leidt tot:
  • Parlementen buitenspel: Bij de totstandkoming van deze handelsdeal hebben burgers, boerenorganisaties, vakbonden en andere maatschappelijke organisaties nauwelijks inspraak gehad. Ook probeert de Europese Commissie de grote delen van het verdrag niet naar nationale parlementen te laten gaan voor goedkeuring.
  • Ontbossing en biodiversiteitsverlies: Het verdrag bevordert de export van grondstoffen en landbouwproducten, zoals rund- en kippenvlees, soja voor veevoer en suiker wat resulteert in grootschalige ontbossing, vooral in het Amazonegebied.
  • Onderdrukking van Inheemse volkeren: In landen als Argentinië, Brazilië en Paraguay vindt verdrijving van Inheemse gemeenschappen plaats onder druk van grote exportgerichte (landbouw)bedrijven.
  • Oneerlijke concurrentie: Europese boeren worden blootgesteld aan oneerlijke concurrentie door import van producten geproduceerd onder lagere milieu-, dierenwelzijns, arbeids- en voedselveiligheidstandaarden. Daarbij krijgen melkveehouders in Mercosur-landen concurrentie van gesubsidieerde EU melkproducten.
  • Gebruik van verboden bestrijdingsmiddelen: Via dit verdrag wordt het makkelijk om pesticiden naar Mercosurlanden te exporteren die in de EU vanwege gezondheidsrisico’s niet gebruikt mogen worden, maar hier wel worden geproduceerd.
  • De-industrialisatie van Zuid-Amerika: Voor onder meer de auto-, kleding- en metaalindustrie en overheidsaanbestedingen wordt de Mercosur-markt nu nog beschermd. Dit zorgt voor  hoogwaardige banen. Onder druk van de Europese bedrijven worden deze beschermingen afgebouwd. De Mercosur-landen worden zo gereduceerd tot leveranciers van goedkope grondstoffen.
(…)
Stop het EU-Mercosur verdrag NU!

Na 25 jaar onderhandelen is het EU-Mercosur verdrag een voortzetting van oude vrijhandelspolitiek. Het verdrag zal ingrijpende, negatieve gevolgen met zich meebrengen voor zowel de EU als de Mercosur-landen op het gebied van democratie, milieu en dierenwelzijn, voedselsoevereiniteit en economische ontwikkeling. In verschillende Europese landen is onder druk van maatschappelijke organisaties verzet in nationale parlementen ontstaan. Daarom wil de Europese Commissie de besluitvorming over dit verdrag weghouden bij deze parlementen –  met jouw handtekening kunnen we dit tegengaan en eisen dat de besluitvorming over dit verdrag democratisch verloopt.

Een brede coalitie van maatschappelijke organisaties op de twee continenten roept daarom op tot verwerping van het verdrag. Handel Anders!, de Nederlandse coalitie die strijdt voor rechtvaardige en duurzame handelspolitiek, ondersteunt die oproep en wil daarom dat de Nederlandse regering net als de Tweede Kamer dit verdrag verwerpt. De verwerping van het verdrag biedt kansen op een fundamentele herziening van het handelsbeleid.’